Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zabudnite na hnojivá a postreky. Jahody budú rásť na kilá a slimáky sa na ne ani nepozrú

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Kathas_Fotos). Ako chrániť jahody pred slimákmi? Nie každý si uvedomuje, že na ich odohnanie je dôležitá spoločnosť iných rastlín. Namiesto investícií do drahých hnojív preto stavte na niekoľko druhov zeleniny, ktoré neskôr využijete v kuchyni. Ako chrániť jahody pred slimákmi?Foto: Pixabay/Kathas_Fotos Jahody sú ideálnym ovocím do dezertov a pochutná […]
Menej ako 1 min. min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Kathas_Fotos).

Ako chrániť jahody pred slimákmi? Nie každý si uvedomuje, že na ich odohnanie je dôležitá spoločnosť iných rastlín. Namiesto investícií do drahých hnojív preto stavte na niekoľko druhov zeleniny, ktoré neskôr využijete v kuchyni.

Ako chrániť jahody pred slimákmi?
Foto: Pixabay/Kathas_Fotos

Jahody sú ideálnym ovocím do dezertov a pochutná si na nich prakticky každý. Preto nie je prekvapením, že sa ich mnoho ľudí rozhodlo pestovať vo svojej záhradke. Bohužiaľ, stáva sa, že aj tie najlepšie udržiavané plodiny sa stanú obeťou škodcov, ako sú napríklad slimáky. Ako tomu zabrániť a čo môžete urobiť? Ukazuje sa, že najlepšie sú prírodné prostriedky, takže nemusíte siahať po chemických prípravkoch z obchodu. V skutočnosti dobre funguje … vysadiť vedľa nich niektoré ďalšie obľúbené druhy zeleniny.

Ako chrániť jahody pred slimákmi? Čo sadiť vedľa jahôd?

Nie každý si uvedomuje, že zelenina ako cesnak, cibuľa, pažítka a pór sú skvelými spoločníkmi jahôd v záhrade, pretože silný zápach, ktorý vydávajú, odradí votrelcov, napríklad slimáky. Okrem toho takáto spoločnosť bude pôsobiť ako bariéra proti útoku, ktorý ničí úrodu jahôd, plesni sivej. Navyše, ich susedstvo obohatí aj chuť jahôd. Zeleninu stačí zasadiť medzi sadenice – nebudú ich rušiť rýchlo rastúce kríky.

Silný zápach cesnaku, ktorý vydáva, odradí škodcov, ako sú slimáky.
Foto: shutterstock/Ilya Karnaukhov

Vsadiť môžete aj na pestovanie obľúbených byliniek, ktoré neskôr využijete v kuchyni. Patrí medzi ne napríklad tymián, šalvia lekárska, mäta pieporná, harmanček, koriander a petržlen. Tie zároveň odpudzujú slimáky, koreňové červce a múčnatky. Neodporúčame však vysádzať kapustovú zeleninu, uhorky, maliny a ostružiny v spoločnosti jahôd, ktoré brzdia ich rast.

Čo sa dá urobiť, aby jahody mali dostatok plodov? Správna poloha zohráva veľkú úlohu

Pri pestovaní jahôd patrí medzi veľmi dôležité zasadiť ich na správnom mieste, čo má pozitívny vplyv na vývoj a bohatosť úrody. Plody, ktoré sa vyvíjajú v čiastočnom tieni, môžu dozrieť neskôr – budú menšie a navyše menej chutné. Preto vždy vyberajte slnečné miesto. Miesta s vysokými rastlinami, ktoré môžu jahody zatieniť, sú zlou voľbou. Nevysádzajte ich preto ani vedľa slnečnice, ibišu, ligurčeka alebo fazule na poliach. Stavte len na nízke rastliny a na tie, ktoré pomôžu jahodám prosperovať.

Pri pestovaní jahôd je tiež veľmi dôležité zasadiť ich na správnom mieste, čo má pozitívny vplyv na vývoj a bohatosť úrody.
Foto: shutterstock/Dan Race

Pokiaľ ide o pôdu, stačí, ak je ľahká, humusová a má pH 5,5 až 6,5. Ak si nie ste istí pH, môžete si zaobstarať testovaciu súpravu a skontrolovať reakciu pôdy. Zaberie vám to asi 30 sekúnd. Jahody by sa tiež mali presádzať približne každé tri roky, pretože úroda bude z roka na rok menej pôsobivá. Pôdu pravidelne odplevelujte a prvýkrát to urobte najlepšie ešte pred vysadením jahôd.

Nezabudnite, že počas zakoreňovania, kvitnutia a plodenia potrebujú jahody dostatočné množstvo vody. Neprelievajte ich však, ale kontrolujte pôdu tak, aby bola stále jemne vlhká, ale nie veľmi mokrá. Zalievajte v blízkosti koreňov a snažte sa nezalievať vodou listy, kvety a plody, čo môže mať vplyv na výskyt hubových ochorení. Príliš často a silno zalievané jahody sa stanú vodnaté, málo sladké a rýchlo sa kazia. Je dobrým zvykom zalievať jahody počas dlhotrvajúceho horúceho a suchého počasia. Ich rastu môže pomôcť aj pravidelné mulčovanie, napríklad slamou alebo agrokokosom.

Zalievajte v blízkosti koreňov a snažte sa nezalievať vodou listy, kvety a plody, čo môže mať vplyv na výskyt hubových ochorení.
Foto: shutterstock/encierro

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nezabudnite vysadiť popri jahodách. Budú ušetrené chorôb a sivej plesne

Ako pestovať jahody? Jedine s „pravidlom 30 %“. Je to triviálne a plody rastú šťavnaté a sladké

The post Zabudnite na hnojivá a postreky. Jahody budú rásť na kilá a slimáky sa na ne ani nepozrú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie