Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zabudnite na medvedí cesnak a žihľavu. Túto rastlinu zberajte na jar. Ideálny doplnok do nátierok

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iva Vagnerova). Čoraz častejšie začíname pri varení využívať výhody prírody rastúcej v parkoch alebo lesoch. Nikoho už neprekvapí polievka z medvedieho cesnaku alebo nálev z divokej žihľavy. Táto nenápadná rastlina je tiež chutná a zdravá a pravdepodobne sa na ňu ani nepozriete. Ja ju používam na prípravu chutnej vajíčkovej […]
Menej ako 1 min. min.

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iva Vagnerova).

Čoraz častejšie začíname pri varení využívať výhody prírody rastúcej v parkoch alebo lesoch. Nikoho už neprekvapí polievka z medvedieho cesnaku alebo nálev z divokej žihľavy. Táto nenápadná rastlina je tiež chutná a zdravá a pravdepodobne sa na ňu ani nepozriete. Ja ju používam na prípravu chutnej vajíčkovej nátierky.

Kvety kysličky obyčajnej sú biele alebo ružové.
Foto: shutterstock/Iva Vagnerova

Náš vzťah k prírode a hľadanie nových chutí nás vedie k experimentovaniu s rôznymi netradičnými surovinami pri varení. Príkladom takýchto rastlín je žihľava, medvedí cesnak a kyslička obyčajná, o ktorých vám dnes povieme viac.

Je kyslička jedlá? Dá sa použiť na prípravu mnohých jedál

Kyslička obyčajná je bylina, ktorá rastie divoko v lesoch, na lúkach a čistinkách, najmä na vlhkých a tienistých miestach. Je to vytrvalá rastlina, ktorá na jar vytvára jedlé listy bohaté na vitamíny, hlavne C a minerálne látky. Majú výraznú, mierne kyslastú chuť, ktorá dodáva jedlám jedinečnú vôňu a chuť. Kyslička obyčajná sa často používa v kuchyni, najmä v jedlách, ako sú polievky, šaláty a jedlá s vajíčkami. Okrem toho sa vďaka svojim výživným vlastnostiam používa aj na prípravu nálevov.

Kyslička obyčajná a ďatelina. Ako rozlíšiť tieto rastliny?

Ak chceme kysličku použiť v kuchyni, najprv sa musíme pustiť do jej zberu. Rozlíšiť ju od ďateliny môže byť jednoduché, ak poznáte charakteristické znaky oboch rastlín. Listy kysličky obyčajnej sú guľatejšie alebo srdcovité, s výraznými nervami a mierne mäkkou štruktúrou, zatiaľ čo listy ďateliny sú trojlisté alebo menej často štvorlisté, srdcovité alebo oválne, s hladkými okrajmi. Kvety kysličky obyčajnej sú biele alebo ružové, sú zoskupené v hustých strapcoch na koncoch stoniek a majú 5 okvetných lístkov, zatiaľ čo kvety ďateliny sú guľovité alebo podlhovasté, bielej, červenej alebo ružovej farby, s charakteristickým guľovitým tvarom.

Ďatelina má kvety bielej, červenej alebo ružovej farby.
Foto: shutterstock/NeilSaxon

Jedlá kyslička obyčajná sa môže stať vaším priateľom. Použite ju ako prídavok do vajíčkovej nátierky

Na prípravu nátierky budeme potrebovať:

200 g kysličky obyčajnej;

4 vajcia uvarené natvrdo;

2 PL majonézy;

1 čajová lyžička horčice;

soľ a korenie podľa chuti.

Pokyny na prípravu:

Vložíme kysličku do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme ju asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Potom ju scedíme a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo, zbavíme ich škrupín a nakrájame nadrobno. Uvarenú kysličku, nakrájané vajcia, majonézu a horčicu vložíme do misky. Rozdrvíme vidličkou, aby sa ingrediencie dôkladne spojili. Nakoniec nátierku podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak chcete, môžete pridať aj nasekané bylinky alebo pažítku, aby ste dodali extra chuť. Vychutnajte si.

Kysličku obyčajnú môžete pridať do vajíčkovej nátierky.
Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie je to burina. Namiesto toho, aby ste ju vytrhli, radšej ju zalejte alebo zasaďte do kvetináča. Môžete ju dokonca jesť

Vložte do mixéra a zalejte lopatkovec. V okamihu sa objavia nové, veľkolepé kvety

The post Zabudnite na medvedí cesnak a žihľavu. Túto rastlinu zberajte na jar. Ideálny doplnok do nátierok appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie