Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zabudnuté ovocie z obdobia socializmu. Podporuje činnosť čriev a znižuje hladinu cholesterolu. Jedzte a nestarajte sa o kalórie

21.6.2024 Redakcoa Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna80). Egreš je ovocie, ktoré si mnohí spájajú s detstvom. Bohužiaľ, v súčasnosti je čoraz vzácnejšie. Je to škoda, pretože egreše sa vyznačujú vynikajúcimi zdravotnými vlastnosťami. Ako môže toto ovocie ovplyvniť chudnutie, ktorá odroda je najlepšia a koľko egreša môžete denne zjesť? Vysvetľujeme. Aké vlastnosti má egreš? Ovocie obsahuje […]
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 Redakcoa Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna80).

Egreš je ovocie, ktoré si mnohí spájajú s detstvom. Bohužiaľ, v súčasnosti je čoraz vzácnejšie. Je to škoda, pretože egreše sa vyznačujú vynikajúcimi zdravotnými vlastnosťami. Ako môže toto ovocie ovplyvniť chudnutie, ktorá odroda je najlepšia a koľko egreša môžete denne zjesť? Vysvetľujeme.

Aké vlastnosti má egreš? Ovocie obsahuje mnoho cenných živín.
Foto: shutterstock/Iryna80

Čo je to egreš a aké zložky obsahujú jeho plody?

Ríbezľa egrešová alebo egreš pestuje sa na komerčné a domáce použitie. V závislosti od odrody môže rastlina dosiahnuť výšku približne 1,5 m. Egreše majú zelené, žlté alebo červené plody. Práve tie sú dôvodom, prečo sa záhradníci rozhodnú vysadiť tento ker v záhrade. Treba však povedať, že egreše boli v minulosti obľúbenejšie ako v súčasnosti.

Plody egreša obsahujú množstvo cenných živín. Patrí medzi ne kyselina palmitová, kyselina linolová a kyselina olejová. Okrem toho sú egreše vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ako sú vitamíny A, C a E, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, meď a mnohé ďalšie.

Egreše – zdravotné vlastnosti. Nielen chutné, ale aj zdravé

Egreš má mnoho zdravotných vlastností. Jeho plody poskytujú množstvo živín, ktoré sú dôležité pre fungovanie organizmu. Navyše obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres, a tým znižujú riziko niektorých ochorení.

Okrem toho sú egreše senzačnou voľbou pre tých, ktorí držia redukčnú diétu. Toto ovocie je ideálnou desiatou medzi jedlami a má nízky obsah kalórií – len 45 kcal na 100 g. Okrem toho podporuje činnosť čriev a má nízky glykemický index 15-25 (v závislosti od odrody) – takže ho môžu konzumovať aj ľudia s cukrovkou. Ovocie obsahuje aj pektín, ktorý môže prispieť k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu.

Kedy sa zberá egreš a ako spoznáte dobrý egreš?
Foto: shutterstock/Jess Gregg

Kedy sa zberá egreš a ako spoznáte dobrý egreš?

Egreše rodia chutné plody, ktoré môžu mať v závislosti od odrody zelené, žlté alebo červené odtiene. Zvyčajne sú pripravené na zber už v júni. Sezóna egrešov trvá do konca júla, hoci niektoré odrody dozrievajú aj v auguste.

Ako spoznáte, že je egreš dobrý? Stačí ochutnať – zrelé plody sú sladšie a menej kyslé ako nezrelé.

Ktorá odroda egreša je najlepšia?

Existuje pomerne veľa odrôd egreša a každá sa môže líšiť vzhľadom a chuťou plodov, dobou plodenia alebo odolnosťou voči chorobám. Ktorá z nich je najlepšia?

Jednotlivé odrody egreša sa môžu líšiť vzhľadom.
Foto: pixabay/GLady

V skutočnosti nie je možné na túto otázku jednoznačne odpovedať, pretože každý môže mať iné chuťové preferencie. Mnohí však za najlepšie označujú odrody ako Red Triumph a White Triumph. Milovníci týchto druhov egrešov sú nadšení sladkou chuťou plodov a bohatou úrodou.

Kto nemôže jesť egreše?

Hoci egreše sú chutné a zdravé ovocie, nie každý si môže dovoliť ich prejedanie. Máme na mysli najmä ľudí, ktorí trpia ochoreniami tráviaceho traktu, ako je kolitída, zápalové ochorenie čriev alebo žalúdočné vredy.

Okrem toho by sa egrešom mali vyhýbať ľudia, ktorí sú alergickí na salicyláty. Konzumácia ovocia by mohla vyvolať alergické reakcie a v extrémnych prípadoch anafylaktický šok.

Koľko egrešov môžete denne zjesť? V zásade neexistuje žiadne vopred stanovené množstvo. Treba však poznať mieru, pretože väčšina vecí je v nadbytku škodlivá. Prejedanie sa egrešom od rána do večera môže mať nepríjemné následky v podobe bolestí žalúdka alebo hnačky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmite si zápalky a pripravte si najlepšie organické hnojivo. Vďaka nemu bude vaša cibuľa rásť ako blázon

Vypite jednu polievkovú lyžicu denne alebo si ho naneste na tvár. Vaša pleť bude hladká ako hodváb

The post Zabudnuté ovocie z obdobia socializmu. Podporuje činnosť čriev a znižuje hladinu cholesterolu. Jedzte a nestarajte sa o kalórie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie