Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zabudnutý nálev z ľudovej lekárničky. Prináša úľavu pri bolestiach žalúdka

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Dubová kôra sa vďaka svojim mnohým liečivým vlastnostiam používa v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Máte záujem o liečbu priamo z prírody, ktorá môže podporiť liečbu nepríjemných ochorení? Dubová kôra má široké využitie a je vhodná na vonkajšie aj vnútorné použitie. Osvedčí sa ako cenný doplnok vašej […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team).

Dubová kôra sa vďaka svojim mnohým liečivým vlastnostiam používa v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Máte záujem o liečbu priamo z prírody, ktorá môže podporiť liečbu nepríjemných ochorení? Dubová kôra má široké využitie a je vhodná na vonkajšie aj vnútorné použitie. Osvedčí sa ako cenný doplnok vašej domácej lekárničky.

Prečo piť nálev z dubovej kôry?
Foto: shutterstock/LN team

Dubová kôra – základné informácie

Surovina na výrobu liečivých rastlín sa získava z viacerých druhov dubov, najčastejšie z duba letného a zimného, menej často z duba plstnatého. V bylinnej medicíne sa najviac cení kôra z mladých druhov, ktoré sa zbierajú skoro na jar z kmeňov a konárov. Pri plánovaní zberu sa zamerajte na obdobie pred tým, ako strom vypučí prvé listy.

Pri prechádzke však odporúčame predovšetkým obdivovať majestátne rastliny. Najjednoduchším spôsobom, ako sa zásobiť, je urobiť si výlet do lekárne alebo obchodu s bylinkami. Tam ľahko nájdete drvenú dubovú kôru. K dispozícii je aj vo forme vrecúšok.

Poklad z prírody alebo vlastnosti dubovej kôry

Dubová kôra obsahuje množstvo účinných látok, ktoré určujú jej liečivé účinky. Patria medzi nich triesloviny, flavonoidy a fenoly. Táto kombinácia sa prejavuje protizápalovými, antibakteriálnymi a sťahujúcimi účinkami.

Obklady, výplachy, namáčanie a kúpele v dubovej kôre podporujú liečbu drobných poranení, popálenín, omrzlín, ekzémov, psoriázy a hyperhidrózy. Môžu poskytnúť odpoveď na otázku, ako sa zbaviť lupín domácimi prostriedkami. Dubová kôra sa používa proti zápalu ďasien, aftám a iným zápalovým stavom v ústnej dutine.

Dubová kôra má protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky.
Foto: shutterstock/wowdash

Pri žalúdočných ťažkostiach pite nálev z dubovej kôry

Tentoraz sa bližšie pozrieme na výhody pitia nálevu z dubovej kôry. Toto prírodné širokospektrálne špecifikum poskytne úľavu od mnohých ochorení.

Dubová kôra podporuje tráviaci systém: vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam pomáha liečiť hnačky, zápalové ochorenia čriev a žalúdočné vredy.

Detoxikácia organizmu: vďaka obsahu antioxidantov dubová kôra podporuje odstraňovanie toxínov.

Podpora močových ciest: pitie nálevu podporuje liečbu infekcií močových ciest a zápalov močového mechúra.

Ako pripraviť nálev z dubovej kôry?

Návod na použitie nájdete pravdepodobne na obale. Nezabudnite nálev z dubovej kôry konzumovať čerstvý – krátko po príprave. Nemá zmysel pripravovať si porciu na celý deň naraz.

Samotná príprava nápoja nie je zložitá. Jednu čajovú lyžičku sušenej a rozdrvenej kôry zalejte pohárom vriacej vody. Nechajte 10-15 minút odstáť, potom sceďte a vypite. S množstvom to však nepreháňajte. Odporúčaná dávka zvyčajne nie je väčšia ako 200 ml denne. Nálev by ste bez konzultácie s lekárom nemali užívať dlhšie ako tri dni. Dlhodobé užívanie môže viesť k podráždeniu žalúdočnej a črevnej sliznice.

Čaj z dubovej kôry sa má piť čerstvý.
Foto: freepik/master1305

Kontraindikácie

Pri používaní prírodných prostriedkov sa vždy odporúča poradiť sa s lekárom. Konzultácia je povinná, ak užívate trvalé lieky. Ľudia trpiaci hypertenziou a srdcovými chorobami musia byť opatrní. Bylinné prípravky sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi.

Pitie nálevu z dubovej kôry sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, pretože nie je dostatočne preskúmaný jeho vplyv na tehotenstvo. Rovnako by sa nápoj nemal podávať malým deťom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dubová kôra – zalievajte ňou rastliny

Tento jednoduchý nálev je tajomstvom mnohých záhradkárov. Rastliny po ňom rastú ako huby po daždi

The post Zabudnutý nálev z ľudovej lekárničky. Prináša úľavu pri bolestiach žalúdka appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie