Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začal sa summit lídrov G7: Témou bude pomoc Ukrajine a zvyšujúce sa napätie s Čínou

Lídri sa budú sa zaoberať zamrazenými ruskými aktívami, pomocou pre Ukrajinu, situáciou na Blízkom východe a rastúcim napätím medzi Západom a Čínou. Pre niektorých lídrov to kvôli komplikovanej domácej politickej situácii bude pravdepodobne posledný summit tohto formátu. Stretnutie vedúcich predstaviteľov G7 (Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov amerických) sa koná od […]
Menej ako 1 min. min.

Lídri sa budú sa zaoberať zamrazenými ruskými aktívami, pomocou pre Ukrajinu, situáciou na Blízkom východe a rastúcim napätím medzi Západom a Čínou. Pre niektorých lídrov to kvôli komplikovanej domácej politickej situácii bude pravdepodobne posledný summit tohto formátu.

Stretnutie vedúcich predstaviteľov G7 (Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov amerických) sa koná od 13. do 15. júna v luxusnom letovisku Borgo Egnazia v Apúlii. Bezpečnostné opatrenia budú mimoriadne prísne a miesto stretnutia bude umiestnené ďaleko od protestujúcich a médií.

Pre viacerých účastníkov by to mohol byť posledný samit G7, keďže amerického prezidenta Joea Bidena čakajú v novembri prezidentské voľby a britský premiér Rishi Sunak by podľa očakávaní mohol začiatkom júla prehrať parlamentné voľby.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pripravuje na predčasné parlamentné voľby, ktoré vyhlásil po zlých výsledkoch v európskych voľbách minulý víkend. Vládnuca koalícia nemeckého kancelára Olafa Scholza tiež utrpela bolestivé straty v prospech krajnej pravice.

Macron chce po neúspechu v eurovoľbách zopakovať španielsky vabank

Triumf krajne pravice v eurovoľbách vyprovokoval prezidenta Emmanuela Macrona k vypísaniu predčasných volieb. Tento krok vyšiel vlani španielskemu premiérovi Pedrovi Sanchézovi, ktorý po víťazstve opozície v komunálnych voľbách mobilizoval voličov a predčasné voľby vyhral.

Taliansku premiérku Giorgiu Meloni, hostiteľku summitu, naopak povzbudili výsledky jej krajne pravicovej strany Fratelli d’Italia, ktorá sa v eurovoľbách voľbách dostala na prvé miesto.

Hoci to nie je oficiálne na programe, na summite sa uskutočnia aj súkromné rozhovory medzi vedúcimi predstaviteľmi troch najväčších ekonomík EÚ. Tie budú prvým pokusom o rozdelenie najvyšších pracovných pozícií v EÚ pred neformálnou večerou v kompletnej 27-člennej zostave, ktorá sa uskutoční budúci týždeň.

Hlavným bodom bude Ukrajina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok zúčastní diskusie o ruskej vojne proti Ukrajine, kde bude opäť vyzývať západných spojencov, aby poskytli väčšiu pomoc.

Lídri G7 sa snažia dohodnúť, ako využiť výnosy vo výške 300 miliárd eur zo zamrazených ruských aktív na pôžičku pre Ukrajinu. Ministri financií eurozóny o tomto hovorili tento týždeň, ale pre citlivosť otázky sa rozhodli, že o tom budú potrebné ďalšie rozhovory po summite G7.

Plán je tieto výnosy použiť ako zábezpeku pre pôžičku do výšky 50 miliárd dolárov, ale stále sa debatuje o tom, kto by pôžičku poskytol a čo by sa stalo, keby sa ruské aktíva neskôr rozmrazili.

Zvrat na bojisku: Kyjev dostal zelenú útočiť na ciele v Rusku, Charkov to pocíti hneď

Pre Ukrajinu ide o kľúčovú novinu. Hoci od Washingtonu dostala povolenie útočiť len na ciele v okolí Charkovskej oblasti, tá hraničí priamo s Ruskom. Ruským jednotkám to umožňovalo región ostreľovať zo svojho teritória bez toho, aby si robili ťažkú hlavu s logistikou.

Podľa plánov by sa 90 percent prostriedkov najprv vyčlenilo pre Európsky mierový nástroj (EPF), mechanizmus EÚ na úhrady za zbrane dodané Kyjevu, a tiež pre novovytvorený Fond na pomoc Ukrajine (UAF). Zvyšných 10 percent by sa presunulo do rozpočtu EÚ a použilo by sa na posilnenie kapacít ukrajinského obranného priemyslu.

Nová myšlienka na úrovni G7 je poskytnutie väčšej a rýchlejšej pomoci formou veľkej predbežnej pôžičky, ktorá by bola zabezpečená proti politickým zmenám v krajinách G7. Kľúčové otázky, ako napríklad kto poskytne pôžičku a ako sa riziká rozdelia, zostávajú predmetom diskusií.

Očakáva sa, že americký prezident Joe Biden, ktorý za týmto plánom stojí, bude pre neho hľadať medzi partnermi podporu.

Lídri G7 tiež plánujú nové sankcie proti Rusku, ktoré majú zasiahnuť subjekty a siete podporujúce prezidenta Putina vo vojne na Ukrajine. Washington tiež chce rozšíriť sankcie na predaj polovodičových čipov a ďalších výrobkov do Ruska, aby zasiahli aj predajcov z Číny.

„Budeme pokračovať v zvyšovaní nákladov na ruskú vojenskú mašinériu,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu John Kirby. Veľvyslanci EÚ27 sa v stredu v Bruseli nedokázali dohodnúť na ďalšom balíku sankcií voči Rusku pred samitom G7, takže ďalšia diskusia sa očakáva v piatok.

Diplomatické úsilie

Giorgia Meloni na summit pozvala aj približne dvanásť vedúcich predstaviteľov krajín, ktorí nie sú členmi skupiny G7, aby sa v piatok popoludní zúčastnili na „informačnom zasadnutí“.

Medzi pozvanými sú vedúci predstavitelia Indie, Južnej Afriky, Brazílie, Argentíny, Turecka, Saudskej Arábie, Jordánska, Alžírska, Kene a Mauritánie.

Pozvaní boli aj brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, ktorý predsedá skupine G20, argentínsky prezident Javier Milei, generálny tajomník OSN Antonio Guterres a zástupcovia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

Meloni chce zjednotiť krajnú pravicu, zbližuje sa s Le Pen

Talianska premiérka Giorgia Meloni v interview potvrdila, že chce zjednotiť európske krajne pravicové strany. Deň predtým vyslala zmierlivé signály aj Marine Le Pen.

„Summit bude príležitosťou na rozšírenie a prehĺbenie priateľstiev a spojenectiev s niektorými dôležitými stredne veľkými mocnosťami, ktoré by Západ rád vyčlenil z čínskej alebo ruskej sféry,“ uviedol Arturo Varvelli, šéf rímskeho think tanku ECFR, pre portál EURACTIV.

Prítomnosť vedúcich predstaviteľov krajín, ktoré nie sú členmi G7, najmä z krajín globálneho Juhu, by podľa neho mohla „symbolizovať, ako by sa G7 postupne mohla stať kontrolnou sieťou vo vzťahoch s týmito mocnosťami“.

Zasadnutia sa skončia v piatok, pričom Zelenskyj a niektorí ďalší lídri budú smerovať na mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku (15. – 16. júna).

Izrael a Hamas

Očakáva sa, že Joe Biden bude informovať o diplomatickom úsilí Washingtonu z posledných mesiacov o sprostredkovaní potenciálneho prímeria medzi Hamasom a Izraelom.

Lídri G7 minulý týždeň vyhlásili, že plne podporujú Bidenov návrh komplexnej dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov vo vojne v Gaze a vyzvali strany konfliktu, aby ho prijali.

„Ak by sa dohoda o prímerí medzi Izraelom a Hamasom podarila v najbližších dňoch skutočne uzavrieť, G7 by predstavovala mimoriadne úspešný moment,“ povedal Varvelli pre EURACTIV.

Talianske zameranie na Afriku

Keďže migrácia a vzťahy s Afrikou sú pre Meloni dve hlavné témy jej predsedníctva v skupine G7, na summit boli pozvaní aj lídri z Kene, Alžírska a Africkej únie.

Očakáva sa, že Meloni presvedčí širšiu skupinu G7, aby z Talianska urobili hlavné energetické centrum medzi Európou a Afrikou.

Talianske úsilie v Afrike však ovplyvnila séria miestnych štátnych prevratov, ktoré oslabili európsky vplyv a prinášajú väčší vplyv Ruska v regióne.

Na programe aj Čína

Očakáva sa, že USA budú intenzívne presviedčať svojich západných partnerov, aby do záverečného vyhlásenia zahrnuli obavy týkajúce sa nadmernej priemyselnej kapacity Číny.

EÚ v stredu oznámila, že od budúceho mesiaca uvalí dodatočné clá až do výšky 38 percent na dovoz čínskych elektromobilov, ak Brusel a Peking otázku subvencovania čínskych elektroáut čínskou vládou nevyriešia.

Vysoké clá na čínske elektroautá potešili automobilky, Čína hovorí o zvyšovaní napätia

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že ceny čínskych elektromobilov sú dotované čínskou štátnou podporou. Európska komisia sa preto na ne rozhodla uvaliť ďalšie clá. Čína sa vyhráža odvetou, ktorá by sa zamerala na poľnohospodárstvo a letectvo.

Očakáva sa, že lídri G7 vyzvú Čínu, aby zastavila podporu Ruska v jeho vojne proti Ukrajine. Podľa prvých návrhov vyhlásenia má Čína dôležitú úlohu v posilňovaní ruskej obrannej priemyselnej základne, čo má podľa G7 významné bezpečnostné dôsledky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie