Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začali vám v druhej polovici leta rásť uhorky nepravidelných tvarov? Nemajte však obavy! Už vieme, čo im chýba

Pravdepodobne si mnohí záhradníci všimli, že v druhej polovici leta mnohé uhorky začínajú nadobúdať zvláštny tvar. Dnes už však dobre vieme, čo im chýba! Dôvody tohto javu sú už dlho študované. Dnes vám poviem, čo robiť, ak uhorky rastú v nepravidelných tvaroch. Prvým krokom je kontrola vrcholov, ak nie sú žiadne zjavné príznaky choroby, potom […]
Menej ako 1 min. min.

Pravdepodobne si mnohí záhradníci všimli, že v druhej polovici leta mnohé uhorky začínajú nadobúdať zvláštny tvar. Dnes už však dobre vieme, čo im chýba!

Dôvody tohto javu sú už dlho študované. Dnes vám poviem, čo robiť, ak uhorky rastú v nepravidelných tvaroch.

Prvým krokom je kontrola vrcholov, ak nie sú žiadne zjavné príznaky choroby, potom je príčina deformácie uhoriek 100% v dôsledku nedostatku makroelementov.

Najčastejšie záhon uhoriek trpí v druhej polovici leta nedostatkom dusíka a draslíka. Práve tieto makroelementy nasávajú uhorky zo zeme a vo veľkom množstve.

Rastliny fungujú ako čerpadlo, odčerpávajú vodu a výživu zo zeme pre rýchlu tvorbu ďalšej a ďalšej zelene. A keď tieto látky začnú dochádzať, plody získajú zdeformovaný vzhľad.

Z nedostatku draslíka sa uhorky podobajú na hrušku alebo žiarovku a z nedostatku dusíka sa špička uhorky zužuje, ohýba a žltne. Mimochodom, ak sa uhorky stanú chaoticky krivé, potom to spravidla signalizuje nedostatok vody v zemi.

Ako teda vyriešiť problém s nedostatkom draslíka v pôde?

Je to jednoduché, hnojivá s rýchlo absorbovaným draslíkom sú najvhodnejšie, a to: síran draselný, monofosfát draselný.

Na hnojenie rozrieďte 1 polievkovú lyžicu do 10-litrového vedra s vodou a každý koreň zalejte aspoň litrom tejto zálievky. Toto hnojivo by sa malo aplikovať raz za 7 dní, keď sú plody zdeformované.

Ak nie je dostatok dusíka, môžete ich pohnojiť infúziou buriny, lúčnych kvetov a bylín, konského alebo kuracieho trusu.

Z minerálnych hnojív sa nedostatok dusíka rýchlo doplní: dusičnan amónny, síran amónny, močovina – 1 polievková lyžica ktoréhokoľvek z týchto hnojív na 10 litrov vody, hnojenie 1 liter pri koreni raz za 7 dní.

Ak je v záhrade nedostatok dusíka a draslíka súčasne, pridajte dusičnan draselný.

The post Začali vám v druhej polovici leta rásť uhorky nepravidelných tvarov? Nemajte však obavy! Už vieme, čo im chýba appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie