Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zacharovová: Ak EÚ obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva odpovie

www.slovanskenoviny.sk/rss Ak Európska únia obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva prijme odvetné opatrenia. Vyplýva to z vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke ruskej diplomacie. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský a sedem jeho európskych kolegov nedávno v liste šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi vyzvali na urýchlené zavedenie obmedzení […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ak Európska únia obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva prijme odvetné opatrenia. Vyplýva to z vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke ruskej diplomacie. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský a sedem jeho európskych kolegov nedávno v liste šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi vyzvali na urýchlené zavedenie obmedzení pohybu ruských diplomatov v schengenskom priestore, informuječeský portál Novinky.cz.

„Táto myšlienka nie je nová. Zástupcovia Českej republiky navrhli obmedziť pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore na území krajiny (kde im bola udelená akreditácia) počas prípravy 12. balíka jednostranných opatrení Európskej únie,“ uviedla Zacharovová podľa ruskej diplomacie v odpovedi na otázku novinára.

Tvrdila tiež, že v západných médiách došlo k vlne toho, čo nazvala „špionážnou mániou“, ktorá mala podľa nej ospravedlniť uvalenie obmedzení na ruských diplomatov, čo označila za porušenie zavedenej diplomatickej praxe a Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Pohrozila odvetnými opatreniami za akékoľvek akcie proti Rusku.

Nielen Česi aj Poliaci

Podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch má každý štát, ktorý prijme diplomata na svoje územie, možnosť geograficky obmedziť jeho pohyb.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski koncom mája oznámil, že Poľsko tak urobí s ruskými diplomatmi na svojom území vzhľadom na zapojenie Moskvy do hybridnej vojny proti EÚ.

Česká republika sa dlhodobo zasadzuje za to, aby EÚ obmedzila pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore

Podľa Lipavského sa množstvo špionážnych aktivít odohráva pod diplomatickým krytím. Praha preto požaduje, aby ruskí diplomati dostali víza a povolenia na pobyt, ktoré im umožnia pohybovať sa len v rámci hostiteľskej krajiny a nie v rámci schengenského priestoru. Česká republika sa usiluje o to, aby obmedzenie pohybu diplomatov bolo súčasťou 14. balíka protiruských sankcií EÚ.

„Spravodajstvo, propaganda alebo dokonca príprava aktov sabotáže sú hlavnými úlohami veľkého počtu ruských ‚diplomatov‘ v Európskej únii,“ uviedlo sedem ministrov v liste. „Voľný pohyb držiteľov ruských diplomatických pasov, akreditovaných v jednom z hostiteľských štátov, uľahčuje škodlivé aktivity v celom schengenskom priestore,“ hovoria šéfovia diplomacie Českej republiky, Dánska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Holandska, Poľska a Rumunska. Podľa nich je návrh v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

hlavnydennik.sk

Príspevok Zacharovová: Ak EÚ obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva odpovie je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie