Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začínajú vašu záhradu pustošiť červce? Máte záchranu v kuchynskej skrinke

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SHINPANU). Červce sú nebezpečný hmyz, ktorý môže spôsobiť vážne škody vo vašej záhrade. Najhoršie na tom je, že ich nevidíte voľným okom. Prečítajte si príznaky ich napadnutia a domáce prostriedky na boj proti týmto škodcom. Postačia vám prípravky z kuchynskej linky. Na boj proti červcom sa oplatí použiť domáci […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SHINPANU).

Červce sú nebezpečný hmyz, ktorý môže spôsobiť vážne škody vo vašej záhrade. Najhoršie na tom je, že ich nevidíte voľným okom. Prečítajte si príznaky ich napadnutia a domáce prostriedky na boj proti týmto škodcom. Postačia vám prípravky z kuchynskej linky.

Na boj proti červcom sa oplatí použiť domáci postrek.
Foto: shutterstock/SHINPANU

Červce sa v záhrade dajú ťažko spozorovať, pretože ich telo meria 5 mm. Ich maskovanie tvoria chlpaté pošvy, ktoré škodcov ešte viac chránia pred poveternostnými vplyvmi. Ako môžete odhaliť larvy, ktoré sa živia, a odstrániť tento hmyz zo záhrady? Skontrolujte ich hneď a konajte rýchlo, skôr ako poškodia vašu úrodu.

Ako spoznáte červce v záhrade? Príznaky kŕmenia

Červce začínajú napádať záhradné rastliny už na jar, ale najpriaznivejším obdobím je jún. Na druhej strane, na jeseň a v zime sa môžu živiť na črepníkových rastlinách v dome. Najčastejšie sa vyskytuje štítničky a múčnatka. Ako ich môžete v záhrade rozpoznať?

Škodcovia nie sú viditeľní voľným okom, ale účinky ich kŕmenia sú viditeľné. Hmyz sa živí rastlinnými šťavami. Vysávajú šťavu z rastliny tak, že svoje ústne časti zapichnú do stoniek a listov. Výsledkom je hnednutie stoniek, zastavenie rastu alebo žltnutie ihlíc a listov. V dôsledku toho môže rastlina úplne odumrieť.

Okrem toho larvy zanechávajú na rastlinách lepkavú bielu alebo priehľadnú medovicu (v závislosti od odrody). Na napadnutých miestach sa vyvíjajú huby, ktoré spôsobujú ochorenie. Táto tekutina priťahuje aj mravce, ktoré tiež škodia rastlinám.

Červce si všeobecne vyberajú a napádajú oslabené rastliny.
Foto: shutterstock/somchai bokehshop

Ako sa zbaviť červcov v záhrade? Domácim postrekom

Odporúčame pravidelné sledovanie rastlín, aby ste čo najskôr zistili výskyt lariev v záhrade. Musíte ich začať likvidovať čo najskôr. Ako si môžete vyrobiť domáci postrek?

Na prípravu domáceho postreku potrebujete 10 ml oleja, niekoľko kvapiek pracieho prostriedku a 1 l vody. Tieto zložky by sa mali zmiešať a naliať do fliaš s rozprašovačom. Vďaka olejovej zmesi nebude mať hmyz prísun kyslíka a začne pomaly hynúť.

Ekologický postrek môžete pripraviť aj z cesnaku, žihľavy alebo cibule. Na tento účel zmiešajte 25 g rastliny s 1 litrom vody a počkajte 15 minút. Táto metóda je účinná len vtedy, ak sa larvy v záhrade práve začali živiť.

Ďalším spôsobom je odstránenie hmyzu pomocou vatového tampónu namočeného v mydle alebo octe. Bohužiaľ, ak larvy napadli veľa rastlín, je to pomerne časovo náročná metóda.

Na prípravu domáceho postreku potrebujete 10 ml oleja, niekoľko kvapiek pracieho prostriedku a 1 l vody.
Foto: shutterstock/ADragan

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

Prírodný spôsob boja proti voškám a mravcom. Posypte záhradu týmto prípravkom a zbavte sa tohto ničivého dua

The post Začínajú vašu záhradu pustošiť červce? Máte záchranu v kuchynskej skrinke appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie