Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začnite ich jesť na raňajky a sledujte, ako z vás budú kilá padať. Sú to skvelé spaľovače tukov

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG). Hoci jedlo samo o sebe tuk nespáli, existujú produkty, ktoré možno označiť za „spaľovače“ tuku. Pomáhajú vám totiž schudnúť tým, že zrýchľujú metabolizmus a umožňujú vášmu telu nasýtiť sa na dlhší čas. Jedným z nich sú vajcia, ktoré by ste mali začať jesť na raňajky. Hoci jedlo samo […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG).

Hoci jedlo samo o sebe tuk nespáli, existujú produkty, ktoré možno označiť za „spaľovače“ tuku. Pomáhajú vám totiž schudnúť tým, že zrýchľujú metabolizmus a umožňujú vášmu telu nasýtiť sa na dlhší čas. Jedným z nich sú vajcia, ktoré by ste mali začať jesť na raňajky.

Hoci jedlo samo o sebe tuk nespáli, existujú produkty, ktoré možno označiť za „spaľovače“ tuku
Foto: shutterstock/DronG

Ak chcete schudnúť alebo si udržať štíhlu postavu, mali by ste siahnuť po určitých produktoch. Do tejto skupiny patria napríklad vajcia. Prečo je dobré zaradiť ich do svojho jedálnička?

Sú výbornými zabijakmi tukov. Dodávajú pocit sýtosti a energie

Vajcia sú predovšetkým veľmi dobrým zdrojom bielkovín. Vďaka tomu nám dodávajú energiu a pocit sýtosti na dlhú dobu. To má zase pozitívny vplyv na kontrolu chuti do jedla. Okrem toho majú vajcia, ako aj iné výrobky s vysokým obsahom bielkovín, vysoký tzv. termický účinok. To znamená, že takéto jedlo sa dlhšie trávi a telo spaľuje viac kalórií.

Medzi „zabijakmi tuku“ sa uvádzajú aj iné chudé zdroje bielkovín. Patrí medzi ne napríklad kuracie mäso, morčacie mäso, losos, grécky jogurt a kefír. Odborníci, ktorých cituje Prevention, zdôrazňujú, že strava s vysokým obsahom bielkovín je účinným a bezpečným nástrojom na podporu chudnutia a prevenciu chorôb súvisiacich s obezitou.

Pravidelná konzumácia potravín bohatých na bielkoviny má tiež tú výhodu, že normalizuje vstrebávanie cukru do krvi. Vďaka tomu máme menšiu chuť na sladké a hladina cukru v krvi je stabilná.

Ktoré vajcia je lepšie jesť – uvarené natvrdo alebo na mäkko?

Najlepšie vajcia sú tie varené. Varené natvrdo sa však nevyrovnajú vareným na mäkko. Všetko to súvisí s časom varenia. Vajcia uvarené natvrdo sa varia približne osem až desať minút. Dôležité je, aby ste vajíčka potom zaliali studenou vodou, čím zastavíte proces varenia. Dlhším varením vajec nielenže stráca ich chuť, ale sú aj ťažšie stráviteľné. Príliš dlhé varenie vajec môže viesť aj k žalúdočno-črevným problémom.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Agricultural Food Chemistry sa pri varení vajec natvrdo strácajú niektoré antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty (inak známe ako antioxidanty) sú dôležité chemické zlúčeniny, ktoré bojujú proti nadmernému množstvu voľných radikálov. Chránia nás tak pred vznikom chorôb vrátane rakoviny a spomaľujú proces starnutia.

Preto si vajcia, ktoré sa varia kratší čas, zachovávajú viac výživových hodnôt. Sú tiež ľahšie stráviteľné.

S vajcami by ste to však nemali preháňať. Odborník z EU uvádza ako primeraný počet maximálne sedem vajec týždenne.
Foto: shutterstock/Olga Nayashkova

Koľko vajec môžete zjesť za týždeň?

S vajcami by ste to však nemali preháňať. Odborník z EU uvádza ako primeraný počet maximálne sedem vajec týždenne. Na druhej strane Americká asociácia srdca odporúča zjesť maximálne jedno vajce denne alebo dva bielky denne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je knäckebrot na chudnutie lepší ako tradičný chlieb? Odpoveď nie je taká jednoduchá

Bruško zmizne za chvíľu, stačí zaradiť tento nápoj na chudnutie do svojho jedálnička

The post Začnite ich jesť na raňajky a sledujte, ako z vás budú kilá padať. Sú to skvelé spaľovače tukov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie