Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začnite jesť hrsť denne a toto sa začne diať s vašim telom

Akoby boli vytvorené špeciálne na tento účel. Všetko v nich má pozitívny vplyv na funkciu mozgu a udržanie pamäte. Orechy sú prírodný zázrak, ktorý sa oplatí jesť hoci aj každý deň. A ktorý druh je najlepší? Jedzte ich ako desiatu alebo ich pridajte do šalátov, ovsenej kaše či dokonca do mäsových koláčov. Ak nemáme žiadne […]
Menej ako 1 min. min.

Akoby boli vytvorené špeciálne na tento účel. Všetko v nich má pozitívny vplyv na funkciu mozgu a udržanie pamäte. Orechy sú prírodný zázrak, ktorý sa oplatí jesť hoci aj každý deň. A ktorý druh je najlepší?

Jedzte ich ako desiatu alebo ich pridajte do šalátov, ovsenej kaše či dokonca do mäsových koláčov. Ak nemáme žiadne kontraindikácie, orechy by mali byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička, pretože ich vlastnosti sú skutočným majstrovským dielom matky prírody. Obzvlášť dobrý vplyv majú na mozog. Už o chvíľu si uvedomíte, že na našu myseľ má pozitívny vplyv doslova všetko, čo orechy obsahujú. Určite je to náhoda?

Orechy pre mozog

Ako sme už spomenuli, o chvíľu si orechy rozoberieme na ich mikroživiny a budeme sa zaoberať účinkami každej z nich na ľudský mozog. Stojí za to začať tým, čím sú orechy známe, a to nenasýtenými mastnými kyselinami, najmä omega-3 a omega-6. Práve tieto molekuly vďaka konzumácii orechov udržiavajú naše bunkové membrány v bezpečí a neurónové spojenia v mozgu sa účinne obnovujú.

Poďme ďalej. Bielkoviny. Myslíte si, že nemá žiadny vplyv na ľudskú myseľ? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Bielkoviny – najmä lyzín a leucín – sa významne podieľajú na tvorbe neurotransmiterov. Trochu podobným spôsobom podporuje správne fungovanie synapsií aj horčík obsiahnutý v orechoch.

V súvislosti s účinkami orechov na mozog nemožno nespomenúť antioxidačné zlúčeniny. Ide najmä o vitamín E, fenolové kyseliny a flavonoidy, ktoré chránia centrum našej mysle pred oxidačným stresom (na ktorý je mozog, žiaľ, mimoriadne citlivý) a poškodením.

Ktoré orechy sú pre mozog najlepšie?

Existuje jeden druh orechov, ktorý jednoznačne prevyšuje ostatné, pokiaľ ide o ich účinok na mozog? To by bol trochu nadnesený záver. A hoci sa mnohí ľudia domnievajú, že v tomto ohľade najviac vynikajú vlašské orechy (najmä vďaka vysokému obsahu zdravých mastných kyselín), rovnako dobré sú pre myseľ aj para orechy, kešu, lieskové orechy a mandle. Preto neváhajte a obmieňajte náš orechový, mozog podporujúci jedálny lístok!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie