Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Začnite polievať kvety teplou vodou. Výsledok? Začnú stúpať k nebu ako bláznivé

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pereslavtseva Katerina). Neviete si rady s kvetmi alebo jednoducho nepoznáte základy ich pestovania? To, čo sa niekomu zdá samozrejmé, môže začínajúceho domáceho záhradníka prekvapiť. Najmä teplota vody. Akou vodou polievať rastliny?Foto: shutterstock/Pereslavtseva Katerina Polievanie kvetov sa zdá byť jednoduchou úlohou. Ak však listy vašej rastliny žltnú, kvety vädnú a […]
Menej ako 1 min. min.

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pereslavtseva Katerina).

Neviete si rady s kvetmi alebo jednoducho nepoznáte základy ich pestovania? To, čo sa niekomu zdá samozrejmé, môže začínajúceho domáceho záhradníka prekvapiť. Najmä teplota vody.

Akou vodou polievať rastliny?
Foto: shutterstock/Pereslavtseva Katerina

Polievanie kvetov sa zdá byť jednoduchou úlohou. Ak však listy vašej rastliny žltnú, kvety vädnú a stonky odumierajú, je to pravdepodobne znamenie, že by ste si mali o tomto zdanlivo triviálnom procese niečo prečítať. Ako správne polievať črepníkové rastliny? To, samozrejme, do veľkej miery závisí od ich druhu, ale aj od ročného obdobia a podmienok v byte. Napríklad počas horúcich letných dní budú vaše rastliny potrebovať viac vody. Za zmienku stoja aj ďalšie dve veci. Sú to:

typ vody

teplota vody

Častou chybou je zavlažovanie studenou vodou – môže spôsobiť teplotný šok a viesť k úhynu citlivejších rastlín. Podľa odborníkov studená voda tiež blokuje pôsobenie prospešných mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú v pôde.

Akou vodou polievať rastliny?

Nesmie byť príliš teplá ani horúca. Ideálne je, ak má izbovú teplotu. Na druhej strane, príliš teplá voda môže rastlinu spáliť.

Studená voda šokuje koreňový systém, v dôsledku čoho je náchylný na hnilobu, hubové ochorenia, oslabenie. A celá rastlina môže dopadnúť horšie. Teplá voda stimuluje rastliny k rastu, nesenzibiluje korene, podporuje ich správny vývoj. Okrem toho sa v nej lepšie rozpúšťajú hnojivá, a preto ich rastliny lepšie absorbujú.

Za ideálnu vodu na polievanie kvetov sa považuje dažďová voda.
Foto: shutterstock/Bianca Grueneberg

Akú vodu pre rastliny? Voda z vodovodu nebude fungovať

Niektorí ľudia siahajú po vode z vodovodu bez rozmýšľania. Nie je to najlepší nápad, pretože ide o tvrdú vodu bohatú na horčík, chlór a vápenaté soli, ktorú väčšina rastlín zle znáša. Používanie minerálnej vody je rovnako zlý nápad. A – čo môže niektorých ľudí prekvapiť – destilovaná voda. Najlepšia by bola dažďová voda, ale viete, že jej zber môže byť prácny. Okrem toho by musela pochádzať z oblasti bez znečistenia. Preto je najlepšia prevarená voda.

V akej vode by mali stáť rezané kvety?

Studená voda vo váze je tiež zlý nápad. Mnohí floristi tvrdia, že najlepšia je vlažná alebo dokonca teplá voda.

Zaujímavosťou je, že voda určená na rezané kvety by mala mať približne 40 stupňov Celzia. Teplá voda obsahuje menej kyslíka, čo spomaľuje vädnutie kytice. Na druhej strane teplota vzduchu by mala byť o niečo nižšia – v chladnejších miestnostiach zostávajú kvety dlhšie čerstvé.

Voda vo váze má mať ideálne okolo 40 stupňov Celzia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

TIP! Okrem polievania musíte mať na pamäti aj ďalšie faktory, ktoré majú veľký vplyv na „blaho“ vašich rastlín. Ide napríklad o miesto, kde rastlina stojí. Mnohé rastliny zle znášajú centrálne slnečné žiarenie, príliš nízku alebo príliš vysokú teplotu v byte a niektoré by nemali stáť vedľa radiátorov alebo okien. Je dôležité, aby sa rastlina nezachytávala o iné predmety, napríklad o záclony.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najlepší čas na zalievanie hortenzií. Rastliny budú vo výbornej kondícii

Zalievanie nestačí. Toto obľúbené ovocie a zelenina neprežijú, ak sa nepostaráte o jednu vec

The post Začnite polievať kvety teplou vodou. Výsledok? Začnú stúpať k nebu ako bláznivé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie