Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zadržali asistenta lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko, mal špehovať pre Čínu

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že 43-ročný podozrivý Jian G. mal sledovať aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby. Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) […]
Menej ako 1 min. min.

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že 43-ročný podozrivý Jian G. mal sledovať aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu, informovala verejnoprávna televízia ARD.

Podľa ARD sa Jian G. asi pred desiatimi rokmi ponúkol nemeckým úradom ako informátor, bol však klasifikovaný ako nespoľahlivý. Existovalo tiež podozrenie, že je možným dvojitým agentom Číny.

Teraz bol zadržaný, pretože podľa Spolkovej generálnej prokuratúry sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku a odovzdával informácie z europarlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti. Pôsobil údajne aj ako agent tajnej služby.

EÚ zriadila krízový štáb, obáva sa ruského vplyvu v eurovoľbách

Lídri EÚ dali pokyn spustiť dočasný krízový štáb, ktorý bude centrálne monitorovať a zdieľať informácie o ruských pokusoch ovplyvňovať júnové eurovoľby. Obavy má aj bývalý poľský premiér Morawiecki, podľa ktorého má Rusko vplyv vo všetkých politických skupinách v Európskom parlamente.

Jian G. má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Zatkli aj ďalších údajných špiónov

Už v pondelok zatkli v Hesensku a Severnom Porýní-Vestfálsku muža a manželský pár. Podľa Spolkovej prokuratúry zatknutý muž získaval pre Čínu informácie o technológiách, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely. Na tento účel údajne využil spomínaných manželov. Podľa ARD však oba prípady spolu nesúvisia.

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne už v pondelok obvinenia zo špionáže v Nemecku dôrazne odmietlo, uviedli čínske štátne médiá.

„Vyzývame nemeckú stranu, aby prestala zneužívať obvinenie zo špionáže na politickú manipuláciu obrazu Číny a očierňovanie Číny,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení zaslanom štátnej tlačovej agentúre Sinchua.

Von der Leyen chce bojovať proti „Putinovým priateľom v Únii“

Úradujúca predsedníčka Európskej komisie odštartovala svoju kampaň na znovuzvolenie prísľubom, že bude bojovať proti krajne pravicovým „Putinovým priateľom, ktorí chcú uniesť budúcnosť EÚ“. Do popredia dala aj otázku európskej obrany či zelenej dohody.

Podozriví prostredníctvom svojej spoločnosti uzavreli dohodu o spolupráci s nemenovanou univerzitou v Nemecku. Súčasťou kontraktu bola príprava štúdie pre čínskych zmluvných partnerov o častiach strojov, ktoré sa môžu používať na prevádzku výkonných lodných motorov určených napríklad pre bojové plavidlá.

Vo vyhlásení spolkovej prokuratúry sa uvádza, že trojica tiež zakúpila špeciálny laser z Nemecka v mene a za úhradu od čínskeho ministerstva a bez povolenia ho vyviezla do Číny.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz minulý týždeň navštívil Čínu, kde apeloval na Peking, aby zaručil nemeckým firmám rovnaký prístup na trh. Tlmočil tiež znepokojenia Európskej únie v súvislosti s čínskou hospodárskou politikou a podporou Ruska.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie