Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zahradil: Koalice Spolu bylo dost, je načase přestat. Babiš se v Evropě pustil do odvážné hry

Zahradil věří, že pokud by ODS kandidovala během eurovoleb samostatně, obhájila by všechny čtyři mandáty z období 2019 až 2024, ne pouze tři. „Spíše jsme vypomáhali TOP 09 a KDU-ČSL, bez naší pomoci by se do Evropského parlamentu vůbec nedostali,“ zhodnotil. K TÉMATU: STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel […]
Menej ako 1 min. min.

Zahradil věří, že pokud by ODS kandidovala během eurovoleb samostatně, obhájila by všechny čtyři mandáty z období 2019 až 2024, ne pouze tři. „Spíše jsme vypomáhali TOP 09 a KDU-ČSL, bez naší pomoci by se do Evropského parlamentu vůbec nedostali,“ zhodnotil.

K TÉMATU: STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Že se jednotliví zvolení europoslanci za Spolu rozutečou do různých frakcí, bylo podle Zahradila předem jasné. On sám prý nikdy příznivcem koalice nebyl. „Dost možná je načase s tím přestat. Nebudu to dále ‚okopávat‘: občanští demokraté se měli ucházet o posty samostatně,“ zopakoval v pořadu K věci.

Na druhou stranu zmínil, že po odchodu ANO frakce Renew výrazně oslabí. „Předseda hnutí Babiš se pustil do velmi odvážné hry. V liberální frakci se ANO stejně nikdy necítilo doma a nyní, jak se zdá, směřuje k vytvoření nového uskupení,“ podotkl europoslanec s tím, že v případě úspěchu dojde k „výraznému přestavení figurek na evropské šachovnici“.

Dodal, že uskupení evropských konzervativců ECR, v němž je i ODS, na tomto přesunu politicky vydělá. „S Renew jsme vždy soutěžili o třetí místo. ANO ji svým rozhodnutím poslalo na čtvrtou příčku, a pokud vznikne nová silná euroskeptická frakce, možná spadne i níž,“ pronesl zákonodárce.

Část ODS Spolu těžko snáší, tvrdí Zahradil

Zahradil rovněž zmínil, že někteří voliči v eurovolbách nehlasovali pro vládní koalici a „raději to hodili Filipu Turkovi“. „Část občanských demokratů – nedokážu určit, jak velká – těžko snáší, jak se obrysy strany ředí ve spojení Spolu,“ poznamenal europoslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Čelní představitelé strany se rozhodli, že koalici udrží až do voleb do Poslanecké sněmovny příští rok. Vsadili na to svou politickou existenci. Pak by ale měli převzít veškerou zodpovědnost za budoucí výsledky,“ apeloval dosluhující europoslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nikdo se nemůže divit, že se na Řehku hněvám, řekla Černochová. O dronech se dozvídám z médií

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie