Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Záhradníci nikdy nekosia trávu týmto spôsobom. Preto trávniky vyzerajú ako spod pravítka

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Hustý a zelený trávnik je snom mnohých záhradkárov. Aby ste sa však mohli tešiť zo zdravého a udržiavaného trávnika, musíte venovať veľkú pozornosť jeho vzhľadu. Jednoduché chyby spôsobia, že steblá budú suché a nevzhľadné. Ako správne kosiť trávu? Skontrolujte, či to robíte správne. Hustý a zelený trávnik je […]
Menej ako 1 min. min.

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss).

Hustý a zelený trávnik je snom mnohých záhradkárov. Aby ste sa však mohli tešiť zo zdravého a udržiavaného trávnika, musíte venovať veľkú pozornosť jeho vzhľadu. Jednoduché chyby spôsobia, že steblá budú suché a nevzhľadné. Ako správne kosiť trávu? Skontrolujte, či to robíte správne.

Hustý a zelený trávnik je snom mnohých záhradkárov. Aby ste sa však mohli tešiť zo zdravého a udržiavaného trávnika
Foto: shutterstock/nieriss

Kosenie trávnika: ako to robiť správne?

Niektorí ľudia to milujú, iní nenávidia. Kosenie trávnika je však povinnosť, ktorú si nemôže dovoliť vynechať žiadny majiteľ záhrady. Kosenie trávnika je povinnosť, ktorú je potrebné vykonávať pravidelne počas celej sezóny. Závisí od nej stav trávnika a jeho atraktívny vzhľad.

Prvé kosenie trávy: kedy?

Prvé kosenie nového trávnika by sa malo vykonať, keď steblá trávy dosiahnu výšku približne 8 – 10 cm. Pokoste ju len po 1 – 1,5 cm a urobte to dvakrát alebo trikrát. Potom je dobré kosiť trávnik častejšie a kosiť o niečo menej.

Kosenie trávnika: ako často?

Ak sa chcete tešiť zo zeleného, upraveného trávnika, je dobré kosiť trávu raz týždenne. Najdôležitejšie je nenechať ležať prerastené steblá trávy.

V akom dennom čase je najlepšie kosiť trávu?

Najlepší čas na kosenie trávnika je ráno, večer alebo neskoro popoludní. Vtedy sú totiž rastliny najodolnejšie a najnáchylnejšie na strihanie. Najmä počas vlny horúčav sa zamerajte na to, aby ste trávnik kosili skoro ráno.

Prvé kosenie nového trávnika by sa malo vykonať, keď steblá trávy dosiahnu výšku približne 8 – 10 cm.
Foto: shutterstock/Patryk Kosmider

Ako kosíte trávu? Najčastejšie chyby

Záhradkári, ktorí sa chcú tešiť zo zeleného a hustého trávnika, by mali mať na pamäti niekoľko základných pravidiel, ktoré sa vzťahujú na jeho kosenie.

Nekoste trávu príliš nakrátko len preto, aby ste si ušetrili prácu a mohli ju kosiť menej často. Príliš krátke steblá budú náchylnejšie nielen na slnko, ale aj na huby. Správna dĺžka pokosenej trávy je približne 7 – 8 cm.

Nekoste trávu každý deň. Kosenie raz týždenne bude úplne postačujúce.

Začnite kosiť od okraja trávnika a postupne sa prepracujte do stredu. Kosenie s presahom – prechádzaním kolesa kosačky cez pokosenú plochu trávnika. Takto dôkladne pokosíte trávu na celej ploche trávnika.

Koste v smere kolmom na predchádzajúce kosenie.

Ak ste trávu nekosili dlhší čas, pokoste ju na požadovanú výšku v dvoch alebo dokonca troch koseniach s odstupom niekoľkých dní.

Nekoste mokrú trávu. Mokré steblá sa totiž môžu pri mechanickom kosení zhlukovať.

Nože kosačky musia byť ostré. Ak sú otupené, namiesto toho, aby strihali steblá, budú ich ťahať a nerovné okraje môžu zožltnúť a zaschnúť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy sa odporúča prvé kosenie trávy v roku 2024? Počkajte na tento dátum. Na jar dorastie zelená ako pažítka

To je to najhoršie, čo môžete pri kosení trávy urobiť. Na každom kroku sa objavia holé miesta

The post Záhradníci nikdy nekosia trávu týmto spôsobom. Preto trávniky vyzerajú ako spod pravítka appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie