Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Záhradnícky „guru“ radí, ako sa zbaviť slimákov v záhrade. Vezmite dva a zmiešajte ich s vodou. Vyhubíte ich nadobro

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan). Slimáky a ulitníky dokážu v noci nedať spať každému záhradníkovi. Napádajú čerstvé sadenice, trávy, kvety, zeleninu a ovocie. Ako sa ich zbaviť v záhrade bez toho, aby ste zničili ostatné rastliny alebo minuli celé bohatstvo? Známy odborník na TikToku sa podelil o jednoduchý trik, ktorý ich účinne […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan).

Slimáky a ulitníky dokážu v noci nedať spať každému záhradníkovi. Napádajú čerstvé sadenice, trávy, kvety, zeleninu a ovocie. Ako sa ich zbaviť v záhrade bez toho, aby ste zničili ostatné rastliny alebo minuli celé bohatstvo? Známy odborník na TikToku sa podelil o jednoduchý trik, ktorý ich účinne odradí.

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade bez toho, aby ste zničili ostatné rastliny?
Foto: shutterstock/Dieter Hawlan

Slimáky a ulitníky sú postrachom každého záhradníka. Tieto nenásytné mäkkýše o sebe dávajú vedieť najmä koncom jari a v lete, keď začnú napádať čerstvo zasiate trávy, pučiace alebo kvitnúce kvety či čerstvé sadenice. Pochutnajú si doslova na všetkom: na tráve, listoch, stonkách, púčikoch a okvetných lístkoch, hľuzách, koreňoch, zelenine a ovocí. V noci vychádzajú za potravou a za niekoľko hodín dokážu zmeniť záhradu na pustatinu. Z pohľadu záhradkárov a majiteľov pozemkov sú najhoršie slizniaky, t. j. slimáky bez ulity.

Čo máte robiť, ak sa vo vašej záhrade objavia títo nepozvaní hostia? Samozrejme, v obchodoch nájdete celý rad chemických prípravkov, ktoré ich účinne odradia. Má to však aj svoje nevýhody. Stoja nemalé peniaze a môžu ohroziť iné rastliny, hmyz alebo zvieratá, ktoré sú v záhrade užitočné.

Preto mnohí odborníci odporúčajú najprv vyskúšať domáce, ekologické a bezpečné spôsoby boja proti slimákom. Bežným je posypať sadenice mletým korením, ktorého silná vôňa slimáky odradí – napríklad škoricou. Účinná je aj kávová usadenina, pretože kofeín je pre slimáky smrteľný. Tieto nepríjemné bezstavovce tiež neznášajú drsné a suché povrchy, preto je účinné rozsypať okolo rastlín štrk alebo vaječné škrupiny.

Na odstrašenie slimákov posypte rastliny škoricou.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Požierajú vaše rastliny slimáky? Odborník má spoľahlivý spôsob. „Všetky listy sú dokonalé“

Podobné rady zdieľal na TikToku aj odborník, ktorý sa na internete preslávil ako „záhradný guru“. Pestovanie rastlín je jeho veľkou vášňou, ktorou sa snaží „nakaziť“ aj ostatných. Internetoví používatelia jeho tipy milujú, preto ich aj tentoraz potešil užitočnou radou. „Mr Spock„, ako znie jeho prezývka, ktorú si osvojil na TikToku, sa priznal, že „mal roky problém so slimákmi na georgínach“.

„Teraz sa na nich pozrite,“ povedal a ukázal kvety do kamery. – „Všetky listy sú naozaj dokonalé, pretože používam pažítku!“ – dodal. Muž vysadil okolo svojich rastlín pažítku, pretože slimáky neznášajú látku, ktorú vylučuje a ktorá sa nazýva alicín. Táto zlúčenina dáva charakteristickú vôňu cibule a pomáha rastlinám bojovať proti baktériám.

„Slimáky neznášajú pažítku, preto ju vysádzajte spolu s rastlinami“

– radí odborník. To však nie je všetko. S používateľmi internetu sa podelil o ďalší „trik“, ktorý účinne odrádza nenásytných votrelcov. Odporučil pripraviť si vlastný ekologický odpudzovač slimákov.

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade?

Je to veľmi jednoduché riešenie. Na to, aby ste si výrobok pripravili sami, potrebujete len produkty, ktoré už pravdepodobne máte doma. Ak nie, miniete na ne maximálne niekoľko eur. Budete potrebovať:

2 strúčiky čerstvého cesnaku

vodu (1 liter)

Ako pripraviť prípravok proti slimákom? Strúčiky cesnaku rozdrvte v lise na cesnak, rozmiešajte ich v litri vody a tento „odvar“ nalejte do fľaše s rozprašovačom. Tou potom postriekajte okolie rastlín, ktoré sú obeťami slimákov a ulitníkov. Slimáky a ulitníky neznášajú silný zápach cesnaku, preto sa postriekanej oblasti vyhnú. Tento prostriedok dobre funguje aj na iný dotieravý hmyz.

Recept na „cesnakovú vodu“ si používatelia internetu veľmi obľúbili. „Veľmi mi to pomohlo!“ – napísali niektorí. „Skvelý nápad! Používam cesnakovú vodu!“ – prezradil ďalší človek v príspevku pod videom záhradníka.

Pretlačený cesnak zmiešajte v litri vody a nalejte do rozprašovača.
Foto: shutterstock/Africa Studio

TIP! „Cesnaková voda“ je účinná, ale možno použiť aj vlastnoručne vyrobené pasce na slimáky. Veľmi obľúbená je napríklad pivná pasca. Na jej výrobu potrebujete, samozrejme, spomínaný nápoj a pohár alebo plastovú fľašu so šmykľavým a hladkým otvorom. Naplňte nádobu do 3/4 pivom a zatlačte ju do zeme tak, aby jej okraj bol v jednej rovine s líniou zeme. Do fľaše nalejte trochu piva a umiestnite ju do blízkosti sadeníc. Sladká vôňa nápoja priláka slimáky, ktoré spadnú do pasce, ktorú môžete vyprázdniť hneď ráno, mimo vašej záhrady.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ovládli vašu záhradu slimáky? Siahnite po obľúbenom nápoji

Ulitníky a slimáky sa zdráhajú nazrieť do záhrady

The post Záhradnícky „guru“ radí, ako sa zbaviť slimákov v záhrade. Vezmite dva a zmiešajte ich s vodou. Vyhubíte ich nadobro appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie