Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zalejte horúcou vodou petržlen a toto sa začne diať s vašim telom

Včera som bola nakupovať na tržnici a potešili ma zelené kytice.. Pažítka, kôpor, mäta alebo petržlen…. Niekedy ich kúpime spontánne a nestihneme ich všetky spotrebovať do jedál. Zostala vám petržlenová vňať? Máme nápad, ako ju použiť. Petržlenová vňať je skutočný zázrak prírody. Jej koreň je veľmi cenný, rovnako ako petržlen. Dá sa povedať, že petržlen […]
Menej ako 1 min. min.

Včera som bola nakupovať na tržnici a potešili ma zelené kytice.. Pažítka, kôpor, mäta alebo petržlen…. Niekedy ich kúpime spontánne a nestihneme ich všetky spotrebovať do jedál. Zostala vám petržlenová vňať? Máme nápad, ako ju použiť.

Petržlenová vňať je skutočný zázrak prírody. Jej koreň je veľmi cenný, rovnako ako petržlen. Dá sa povedať, že petržlen a kôpor vydláždili cestu ďalším zeleným prísadám do jedál. V poľskej kuchyni má pevné miesto.

To najlepšie z domácej produkcie

Petržlenová vňať sú malé listy dvojročnej rastliny z čeľade zelerovitých, teda petržlenu. Ako opísať ich chuť? Sú dosť korenisté, s výrazným slaným nádychom. Pri varení sa používajú listy dvoch odrôd – petržlenu plocholistého a petržlenu kučeravého. Prvé sú ploché, mäkké a majú intenzívnejšiu chuť, zatiaľ čo druhé sú silne strapcovité a oveľa jemnejšie. Vlastnosti petržlenu sú známe a využívané v ľudovom liečiteľstve už stovky rokov. Chceli by ste mať petržlen po ruke každý deň? Skvele sa bude pestovať aj v kvetináči na balkóne.

Je cennejšia ako citrusy

Petržlen patrí medzi najzdravšie produkty, navyše je ľahko dostupný a nie je príliš drahý. Predovšetkým obsahuje veľa vitamínu C, oveľa viac ako citrusové plody. Preto sú jej účinky všestranné: posilňuje imunitu, uzatvára cievy a zlepšuje vzhľad pokožky tým, že zabraňuje jej sfarbeniu. Pastinák má tiež veľké množstvo vitamínu K, ktorý je zodpovedný za správnu zrážanlivosť krvi, vitamínu A, ktorý je dobrý pre zrak, a vitamínov skupiny B na podporu nervového systému.

Petržlen však nie je len zdrojom vitamínov, ale aj minerálov. Za zmienku stojí vápnik, tak prospešný pre kosti. Poskytuje tiež horčík a zinok, ktorý je dobrý pre pokožku.

Pomáha pri redukcii

Poznáme množstvo využití petržlenu v kuchyni, od šalátov, pást cez smoothies. Existuje však aj ďalší spôsob, ako dostať petržlen do svojho jedálnička. Je to jednoducho petržlenová voda, ktorú sa oplatí piť každý deň. Napomáha chudnutiu, pretože pomáha očisťovať organizmus. Má močopudný účinok. Pomáha rýchlejšie sa zbaviť vody, čo zabraňuje vzniku opuchov.

Vhodná pre pokožku a vlasy

Petržlenová voda je tiež prírodným kozmetickým prostriedkom. Oplatí sa ju používať ako tonikum, pretože obnovuje zdravý tón pleti. Pomáha tiež zmierniť lézie akné a zosvetliť zafarbenie. Môže sa používať aj ako oplachovanie vlasov, v takom prípade vlasy vyživuje a posilňuje. Máte problém s vypadávaním vlasov? Votrite si do pokožky hlavy petržlenovú vodu, pretože zlepšuje mikrocirkuláciu a stimuluje rast korienkov.

Recept na petržlenovú vodu

Zloženie:

petržlenová vňať:6 polievkových lyžíc nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate,

1,5 litra vody s teplotou približne 70 °C,

plátok citróna, med, zázvor voliteľne.

Spôsob prípravy:

Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a zalejeme vodou s teplotou 70 °C. Necháme prikryté 10 minút. Keď chcete pripraviť menej vody, pripravte si na 1 pohár približne 1 polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňate.

Ak chcete zlepšiť chuť nápoja, môžete doň pridať plátok citróna, zázvoru alebo lyžičku medu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie