Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zalejte vodou a nechajte stáť 24 hodín. Raz a navždy sa tak vysporiadate so zamorením muškami.

Domáci odvar na mušky prekonal moje očakávania. V skutočnosti som ním rastlinu niekoľkokrát zaliala a po larvách mušiek nebolo ani stopy.
Menej ako 1 min. min.

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Dark Egg).

Začalo to celkom nevinne, malá muška preletela cez kvetináč. Nič neobvyklé, v teplých dňoch, keď otvoríme okná, aby sme do bytu vpustili čerstvý vzduch, sa občas stane, že dovnútra vletí nejaký prírastok. Nič však nepredpovedalo pohromu, ktorá nasledovala o niekoľko dní neskôr. Našťastie sa ukázalo, že s inváziou škodcov v kvetináčoch úspešne pomohla domáca metóda priamo z „rodinnej knihy elixírov pre rastliny“.

Začalo to celkom nevinne, malá muška preletela cez kvetináč. Nič neobvyklé, v teplých dňoch, keď otvoríme okná
Foto: Shutterstock/Dark Egg

Odkiaľ pochádzajú mušky ?

Bohužiaľ je veľmi ťažké zabrániť zamoreniu muškami. Existuje mnoho spôsobov, ako ich dostať do domu. Môžu sa zahniezdiť v pôde novo zakúpenej rastliny, niekedy sa nachádzajú v substráte, ktorý si prinesieme z obchodu. Ak máme vo zvyku vymieňať si kvety s priateľmi a rodinou, je to tiež spôsob, ako rozšíriť zamorenie na viac parapetov. Niekedy stačí jedna zatúlaná muška, ktorá náhodne vletí cez otvorené okno. Za priaznivých okolností (t. j. izbová teplota a vlhká pôda) môže samička naklásť až 100 vajíčok!

Dospelé mušky , ktoré majú podobu malých mušiek, nepredstavujú priamu hrozbu pre rastlinu, ale ide o to, že kladú vajíčka, z ktorých sa po piatich až desiatich dňoch (v závislosti od podmienok) vyliahnu larvy – skutoční škodcovia črepníkových rastlín. Larvy smútivky sú 7 – 12 milimetrov dlhé a majú belavé telíčko, ktoré si pozorný pozorovateľ všimne na tmavej pôde kvetináča – aktívne sú najmä po zalievaní kvetu. Larvy mušiek sa živia organickými zvyškami a koreňmi, takže ich prítomnosť možno rozpoznať podľa stavu rastliny, ktorá vám chradne pred očami, je čoraz slabšia a jej listy vädnú. Ako sa mušiek zbaviť?

Keď som si všimla, že sa v mojom kvetináči začínajú usadzovať škodcovia, mohla som urobiť len jedno – zavolať na rastlinnú pohotovosť v podobe najväčšieho milovníka kvetov, akého poznám
Foto: shutterstock.com/PJs Panda

Domáci odvar proti muškám, zbaví sa nákazy za niekoľko dní

Keď som si všimla, že sa v mojom kvetináči začínajú usadzovať škodcovia, mohla som urobiť len jedno – zavolať na rastlinnú pohotovosť v podobe najväčšieho milovníka kvetov, akého poznám – môjho rodiča. V knihe vedomostí o starostlivosti o rastliny (v mojej mysli sa všetky mamine knihy, zošity a zásuvky spomienok na pestovanie rastlín vždy javia ako staré knihy tajných vedomostí) našla recept na domáci odvar proti muškám, jeho zloženie bolo veľmi jednoduché:

Do pollitrovej nádoby nalejte vodu a pridajte štyri na plátky nakrájané strúčiky cesnaku. Odvar odložte na 24 hodín a potom ním zalejte napadnuté rastliny.

Rodičia mi tiež poradili, že v prípade skutočného zamorenia muškami je dobré zapichnúť na niekoľko miest v kvetináči nakrájané strúčiky cesnaku.

Dvojfázový boj proti zamoreniu muškami

Samotné vyhubenie lariev mušiek bohužiaľ nestačí na to, aby ste sa s týmto zamorením vysporiadali. Je potrebné odchytiť dospelé jedince, aby nemali čas nakladať vajíčka – inak by sa celý cyklus začal odznova. Najjednoduchším spôsobom, ako to urobiť, je nalepiť do kvetináčov žlté lepové pasce, ktoré prilákajú mušky. Takéto pasce stoja niekoľko drobných a dajú sa kúpiť v každom záhradníctve a vo väčšine obchodov pre domácich majstrov, ktoré majú záhradkársku sekciu.

Domáci odvar na mušky prekonal moje očakávania. V skutočnosti som ním rastlinu niekoľkokrát zaliala a po larvách mušiek nebolo ani stopy. Teraz zostáva pozorne sledovať kvetináč, či doň muchy nestihli naklásť vajíčka skôr, ako podľahnú lákavej žltej farbe pasce.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čierne mušky poletujúce okolo vašich kvetináčov? Urobte si tento domáci prípravok a zbavíte sa ich navždy

Ako sa zbaviť ovocných mušiek? Zmiešajte a nechajte na parapete cez noc. Ráno po nich nebude ani stopy.

The post Zalejte vodou a nechajte stáť 24 hodín. Raz a navždy sa tak vysporiadate so zamorením muškami. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie