Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zaměstnanci státu dostanou přidáno méně. Středula to špatně pochopil, zní od Stanjury

„Celkový objem prostředků na navýšení platů bude v příštím roce vyšší o sedm procent pro učitele a o pět procent pro zbytek státních zaměstnanců,“ uvedla pro web Novinky.cz mluvčí resortu Gabriela Krušinová. K TÉMATU: Pavel jmenuje do bankovní rady ČNB nového člena. Seidler je uznávaným expertem, říká Hrad Potvrdila také, že tato změna v platech bude součástí návrhu státního […]
Menej ako 1 min. min.

„Celkový objem prostředků na navýšení platů bude v příštím roce vyšší o sedm procent pro učitele a o pět procent pro zbytek státních zaměstnanců,“ uvedla pro web Novinky.cz mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

K TÉMATU: Pavel jmenuje do bankovní rady ČNB nového člena. Seidler je uznávaným expertem, říká Hrad

Potvrdila také, že tato změna v platech bude součástí návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ten bude příští týden ve středu schvalovat vláda.

O tom, jaké procento z navýšení půjde v jednotlivých kapitolách do tarifních nebo nadtarifních složek platu, se bude ještě jednat. „Může se o tom rozhodnout poté, co bude státní rozpočet schválen,“ sdělila mluvčí webu.

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) není jednání o penězích na platy ještě u konce. „Ale už teď je jasné, že ve všech resortech bude základní navýšení platových prostředků o pět procent. U učitelů bude sedmiprocentní, což vyplývá ze zákonných závazků,“ řekl ministr deníku Právo.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Středula po jednání předsednictva tripartity ze 4. září řekl, že ministr financí odborům přislíbil, že by se od 1. ledna 2025 mohl objem prostředků na platy ve veřejném sektoru zvýšit o osm procent. Středula ale dodal, že odbory zatím nemají konkrétní detaily návrhu a zda nabídku přijmou, bude záležet na dalším jednání v polovině září. Kvůli povodním ale bylo setkání původně naplánované na 18. září odloženo.

Mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová dnes uvedla, že příslib navýšení o osm procent nezazněl. „Ministr Stanjura Josefu Středulovi nic takového neřekl, neslíbil,“ sdělila mluvčí Novinkám s tím, že to „musel špatně pochopit“.

Předák odborářů pro CNN Prima NEWS ještě před jednáním v srpnu uvedl, že je nutné ho číst jako „souboj mezi rozumem a ideologií“. „Pokud zvítězí ideologie, tak bude situace opravdu velmi vážná a dají se očekávat protesty,“ varoval.

Odboráři usilovali v navrhovaném rozpočtu na příští rok o posílení sumy na platy proti letošku o osm procent a o růst tarifů od ledna o 10 procent. Osm ze 13 svazů veřejného sektoru, které zastřešuje ČMKOS, je kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Ministři už dříve uvedli, že do výdělků by mělo příští rok putovat o pět procent peněz víc. Přidání by ale nemělo být plošné, víc by si měli polepšit lidé s nižším příjmem.

Odbory požadují růst výdělků pro 846 300 zaměstnanců státu a veřejné sféry. Z nich má odměnu podle nejnižší tabulky 359 900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických pracovníků ve školství. Přidání odboroví předáci žádají také pro bezpečnostní složky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko výrazně chudne, volby jsou neudálost, řekl Klaus. Síkelovo portfolio je podle něj legrační

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie