Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zaorálek: Green Deal v USA funguje, tady akorát někdo vydělal. Nejsme federace, namítá Farský

„Bylo by dobré, kdybychom začali dělat věci, které by lidem pomohly,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS kandidát do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Co se týče Green Dealu, uvedl jako příklad Spojené státy, kde platí obdoba Zelené dohody. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal se podobá čínské kulturní […]
Menej ako 1 min. min.

„Bylo by dobré, kdybychom začali dělat věci, které by lidem pomohly,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS kandidát do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Co se týče Green Dealu, uvedl jako příklad Spojené státy, kde platí obdoba Zelené dohody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal se podobá čínské kulturní revoluci, řekl Vondráček. Nechutné srovnání, namítl Peksa

„Pokud nějaká firma chce dělat zelené technologie, dostane dotaci. Je tam ale podmínka, že platy zaměstnanců v té fabrice musí splňovat určité parametry, které určuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Ty platy musí u všech dosáhnout určité výše, takže je ta sociální stránka na začátku, zatímco v Evropě je až na konci. Tady prostě někdo na Zelené dohodě ohromně vydělal a lidé prozatím pozorují, že to pouze platí,“ řekl Zaorálek.

Kandidát do Evropského parlamentu Jan Farský (STAN) ale zdůraznil, že na rozdíl od Spojených států Evropa není federace. „To, co si může dovolit Amerika, si bohužel nemůže dovolit Evropa. Kdyby se takové podmínky zavedly v jednom státě, investor půjde do jiného státu,“ popsal Farský. Podotkl, že USA mají i mnohonásobně větší rozpočet a tím pádem daleko silnější nástroje. „Pokud po tomto voláte, a já nejsem a priori proti, tak ale zároveň na rovinu řekněte, že chcete federální Evropu, protože ta jediná by to dokázala,“ uvedl Farský.

Podle Zaorálka je problém v tom, že Zelená dohoda nebere dostatečně v potaz specifika jednotlivých zemí. „Obávám se, že výsledek je, že prostě bohatí zbohatnou a chudí budou chudší. Všimněte si, že i ty zelené patenty vznikají v těch bohatých, silnějších zemích – Německo, Francie a podobně. Německo má daleko větší možnosti než my. Dneska to stojí tak, že to povede ke zvětšování rozdílů,“ sdělil Zaorálek.

Farský ale podotkl, že Česká republika je čtvrtou „nejšpinavější“ ekonomikou v rámci Evropské unie. „Máme velkou odpovědnost. A co jsme zanedbali a do čeho je potřeba investovat, jsou obnovitelné zdroje energie, protože ty se stávají těmi nejlevnějšími,“ řekl Farský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Diskuze o důchodech probíhala salámovou metodou, míní sociolog. Vládě vyčetl práci v příšeří

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie