Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Západ nedokáže riešiť aktuálne problémy sveta. Riešením je multipolárny svetový poriadok a nový finančný systém.

www.slovanskenoviny.sk/rss Na zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra to vyhlásila šéfka banky štátov BRICS. Bývalá brazílska prezidentka, dnes šéfka Novej rozvojovej banky štátov BRICS Dilma Rousseffová označila multipolárnu ekonomiku s novými centrami moci ako jeden z prostriedkov pre globálnu stabilitu. Rozvinuté krajiny globálneho Severu nie sú schopné účinne riešiť výzvy, ktorým čelí svetové svetová ekonomika. Riešením […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Na zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra to vyhlásila šéfka banky štátov BRICS. Bývalá brazílska prezidentka, dnes šéfka Novej rozvojovej banky štátov BRICS Dilma Rousseffová označila multipolárnu ekonomiku s novými centrami moci ako jeden z prostriedkov pre globálnu stabilitu.

Rozvinuté krajiny globálneho Severu nie sú schopné účinne riešiť výzvy, ktorým čelí svetové svetová ekonomika. Riešením je rozvoji multipolárneho usporiadania sveta a ekonomiky.

Predsedníčka Novej rozvojovej banky a bývalá prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová sa takto vyjadrila vo štvrtok na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF), ktoré sa začalo tento týždeň.

„Takzvané rozvinuté krajiny alebo, ako sa tiež nazývajú, krajiny globálneho Severu bezpochyby nie sú schopné poskytnúť riešenia pretrvávajúcich problémov, ktorým svet v súčasnosti čelí,“ povedala Rousseffová.

„Na to potrebujeme multipolárnu ekonomiku s novými centrami, ktoré by mohli pomôcť odolávať globálnym šokom a krízam. Je schopná znížiť riziko globálnej hospodárskej nestability spôsobenej problémami vo veľkých ekonomikách,“ argumentovala šéfka NDB.

Novú rozvojovú banku (New Development Bank – NDB), ktorá má v súčasnosti svoje sídlo v Šanghaji, založili štáty BRICS ako alternatívu k finančným inštitúciám ako Medzinárodný menový fond a Svetová banka, kde dominujú Spojené štáty, v roku 2014 Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika s cieľom poskytovať finančné prostriedky na projekty v oblasti infraštruktúry a udržateľného rozvoja. Banka oficiálne začala svoju činnosť v roku 2015 a neskôr sa k nej pripojili Bangladéš, Spojené arabské emiráty, Egypt a Uruguaj. O členstve v nej rokuje aj Saudská Arábia.

Rousseffová vlani v auguste uviedla, že NDB zvažuje žiadosti o členstvo od takmer 15 krajín. Diverzifikácia geografického zastúpenia banky je podľa jej vyjadrenia jednou z jej hlavných priorít. Pezradila tiež, že NDB plánuje začať poskytovať úvery v menách Južnej Afriky a Brazílie v snahe ešte viac znížiť ich závislosť od amerického dolára, keďže veriteľ aktívne podporuje multipolárnejší medzinárodný finančný systém.

BRICS vyzval nečlenské krajiny, ktoré sa usilujú o členstvo, aby sa zúčastnili na samite skupiny, ktorý je naplánovaný na koniec októbra v ruskej Kazani. Začiatkom roka 2024 sa k hospodárskemu zoskupeniu BRICS pridali Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty. Odvtedy prejavilo záujem o prijatie ďalších 15 krajín vrátane Bahrajnu, Bieloruska, Kuby, Kazachstanu, Pakistanu, Senegalu a Venezuely. Srbsko malo taktiež dostať pozvánku.

Záujem uchádzať sa o členstvo v hospodárskom bloku BRICS vyjadrilo najnovšie aj Thajsko a Turecko.

Zdroj: rt.com / InfoVojna

Príspevok Západ nedokáže riešiť aktuálne problémy sveta. Riešením je multipolárny svetový poriadok a nový finančný systém. je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie