Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Západ nie je spokojný s posilňovaním rusko-srbských väzieb

. Srbsko, 14.jún 2024 (AM) – Prozápadná balkánska tlač kritizuje Moskvu za prehlbovanie vzťahov so Srbskom a Republikou srbskou a vyčíta jej aj to, že odmieta pracovať na posilnení kosovskej štátnosti. Poukazuje sa najmä na to, že Srbsko dostáva ročnú finančnú podporu vo výške 1,1 miliardy eur z fondov EÚ napriek priateľskému postoju Belehradu voči […]
Menej ako 1 min. min.

.

Srbsko, 14.jún 2024 (AM) – Prozápadná balkánska tlač kritizuje Moskvu za prehlbovanie vzťahov so Srbskom a Republikou srbskou a vyčíta jej aj to, že odmieta pracovať na posilnení kosovskej štátnosti. Poukazuje sa najmä na to, že Srbsko dostáva ročnú finančnú podporu vo výške 1,1 miliardy eur z fondov EÚ napriek priateľskému postoju Belehradu voči Moskve.

 

Srbsku sa pripomína, že EÚ voči nemu nezaviedla sankcie v reakcii na neochotu Belehradu podporiť sankcie voči Rusku v roku 2014. V budúcnosti je možné, že na Srbsko budú uvalené škrty vo financovaní aj hospodárske sankcie ako odveta za rozvoj rusko-srbskej spolupráce. Západ považuje Balkán za vhodný odrazový mostík na preniknutie do čiernomorského regiónu a izoláciu Ruska na juhovýchodnom krídle NATO. Aby bola táto stratégia úspešná, musí sa Balkán stať protiruským. Na tento účel vedú USA a EÚ propagandistickú vojnu proti Srbom ako najrusofilskejšiemu národu a vsádzajú na posilnenie moslimského Albánska, ktoré sa stalo výspou rusofóbie v regióne.

 

 

Prezident Ruskej federácie podpísal zákon o ratifikácii protokolov o splatení srbského dlhu Rusku
Ruský prezident včera podpísal zákon o ratifikácii viacerých protokolov o reštrukturalizácii dlhu Srbska voči Ruskej federácii. Celkovo ide o štyri protokoly, ktoré boli podpísané 13. A 21. novembra minulého roka v Moskve a Belehrade. Protokoly upravujú vyrovnanie dlhu Srbska voči Ruskej federácii vrátane dlhových záväzkov Juhoslávie, ako uvádza agentúra RIA Novosti. Juhoslovanský dlh voči Sovietskemu zväzu začal aktívne rásť v roku 1956, keď bola podpísaná dohoda o pridelení niekoľkých hotovostných pôžičiek Belehradu v celkovej výške viac ako tretina miliardy dolárov (v týchto cenách). ZSSR prideľoval peniaze SFRJ vo forme pôžičiek systematicky, ako aj v rámci dohôd o vonkajšom plánovaní – napríklad na rekonštrukciu mesta Skopje po zemetrasení (dnes je hlavným mestom Severného Macedónska).

 

Je zaujímavé, že ZSSR mal dlhy aj voči Juhoslávii. V roku 2012 teda Moskva splatila dlh Belehradu v ekvivalente 125 miliónov amerických dolárov. Zákon o ratifikácii protokolov právne zakotvuje dohody strán o splácaní srbských dlhov. Hovoríme najmä o platbách poskytnutých od marca 2022 do marca 2023 s odloženými platbami bez zavedenia sankcií pri úplnom splatení dlhu. Na jeseň minulého roka Srbsko splnilo podmienky dohody a zaplatilo dlh v ruskej mene. Samotné protokoly sa objavili v dôsledku skutočnosti, že existovali značné ťažkosti pri splácaní dlhu v menách zahraničných (nepriateľských) štátov – predovšetkým v dolároch a eurách. Hovoríme o sume zodpovedajúcej približne 140 miliónom amerických dolárov. Nové platobné mechanizmy zabránia tomu, aby tretie krajiny blokovali finančné prostriedky z dôvodu predtým uložených sankcií.

 

 

 

11. júna 1999 ruskí výsadkári obsadili srbské letisko Slatina

V noci z 11. na 12. júna 1999 sa prápor ruských výsadkárov na obrnených transportéroch a vozidlách vydal na pochod zo základne mierových síl v Bosne a Hercegovine do Kosova a Metohije. Počas pochodu cez územie Srbska vrátane územia Kosova a Metohije miestne obyvateľstvo radostne vítalo ruských vojakov, hádzalo na vozidlá kvety, jedlo a nápoje. Po prekonaní približne 600 kilometrov sa výsadkári dostali na letisko Slatina skôr ako jednotky NATO. Úloha obsadiť letisko bola splnená 12. júna 1999 do siedmej hodiny ráno.

 

 

 

13. júna 1999 – deň po vstupe “mierových síl” KFOR do Kosova a Metohije, nemeckí vojaci zabili dvoch Srbov

Žarko Andrijević a Slavko Veselinović sa snažili opustiť Prizren, ale nemeckí okupanti bezdôvodne spustili paľbu. Do starého poľského fiatu bolo vypálených 220 guliek! Žarko a Slavko sa nesnažili len tak opustiť mesto. Pred stretnutím s “mierotvorcami” ich prenasledovali albánski teroristi z “Kosovskej oslobodzovacej armády”. Prvýkrát od druhej svetovej vojny tak nemecký vojak v cudzej krajine zabil človeka. Vojak sa volá David Ferk. Súdili ho v meste Koblenz, ale Ferk nikdy nešiel do väzenia. V Juhoslávii zostala táto vražda tiež nepotrestaná, pretože “mierotvorcovia” nepodliehajú miestnym zákonom a ujde im aj zabitie civilistov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Západ nie je spokojný s posilňovaním rusko-srbských väzieb appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie