Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zapichnite vidličku do zeme a púpavy už nevyrastú

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hans). Medzi najproblematickejšie buriny v trávniku patrí púpava. Všeobecne prevláda názor, že je ťažké sa jej zbaviť, pretože má silne vyvinutý koreňový systém. Ukazuje sa však, že existuje aj metóda. Môžete sa jej rýchlo zbaviť pomocou jednoduchých domácich prostriedkov. Stačí zapichnúť vidličku do zeme a púpava už nevyrastie. Ako […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hans).

Medzi najproblematickejšie buriny v trávniku patrí púpava. Všeobecne prevláda názor, že je ťažké sa jej zbaviť, pretože má silne vyvinutý koreňový systém. Ukazuje sa však, že existuje aj metóda. Môžete sa jej rýchlo zbaviť pomocou jednoduchých domácich prostriedkov. Stačí zapichnúť vidličku do zeme a púpava už nevyrastie.

Ako sa účinne zbaviť púpavy zo záhrady?
Foto: shutterstock/Hans

Púpavy sú postrachom majiteľov pozemkov. Tieto nepríjemné buriny z čeľade astrovitých majú krátke vegetačné obdobie a kvitnú niekoľkokrát za sezónu. Ich semená sa ľahko šíria, takže v záhrade sa môže rýchlo objaviť množstvo žltých kvetov. Nanešťastie, boj proti burine je skutočným „bojom s veternými mlynmi“ kvôli silným koreňom, ktoré prenikajú hlboko do pôdy.

Jeden priateľ mi však prezradil geniálny trik na účinné odstránenie púpavy. Vyskúšajte ho a zbavíte sa problému a opäť získate kontrolu nad svojím trávnikom. Zároveň zabezpečíte dobré podmienky pre rast iných rastlín, ktoré sú nútené súperiť s púpavou o zdroje.

Ako sa zbaviť púpavy vidličkou? Urobte toto a už vám nenarastie

Ako sa rýchlo a účinne zbaviť púpavy? Najlepší spôsob je použiť mechanickú metódu a pokúsiť sa ich vytiahnuť oceľovou vidličkou so silnými zubami (aby sa neohla alebo nezlomila).

Istým pohybom vrazte príbor do zeme tak, aby sa dostal pod koreň. Takto vytiahnete burinu celú (vrátane koreňov) bez väčšej námahy a zabránite jej opätovnému rastu.

Púpavy sa môžete zbaviť prostredníctvom vidličky.
Foto: shutterstock/OksanaNizienko

Domáce prostriedky na púpavy. Jedlá sóda vyrieši váš problém

Ak sa vám myšlienka pichania vidličky do zeme zdá absurdná, vyskúšajte iné domáce prostriedky na odstránenie púpavy. Niektorí záhradkári bohato posypú burinu jedlou sódou.

Lacný prostriedok z kuchynskej linky naozaj pomáha a môžete ho použiť aj mimo trávnika, napríklad na dlažobné kocky. Nezabudnite púpavu zaliať vriacou vodou, aby ste účinok sódy umocnili.

Ďalší skvelý typ predstavuje nasypanie sódy bikarbóny na púpavu.
Foto: shutterstock/Geo-grafika

Ako odstrániť púpavu pomocou octu a soli? Toto je babičkina metóda na burinu

Obľúbeným domácim liekom na púpavu je postrek na báze liehového octu s prídavkom soli. Pripravte si fľašu s rozprašovačom a nalejte do nej roztok pripravený z litra vody zmiešanej s pohárom octu, pol pohára soli a 1 polievkovej lyžice prostriedku na umývanie riadu.

Postriekanie púpavy touto zmesou spôsobí, že po troch dňoch zvädne. Môžete sa tiež obmedziť na zmiešanie vody a octu v pomere 1:1. Výber je na vás, pretože obe metódy sú účinné.

Alebo môžete použiť postrek na báze liehového octu s prídavkom soli.
Foto: shutterstock/Dean Clarke

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Púpava pokryla celý trávnik? Nemusíte ich vytrhávať. Všetko, čo musíte urobiť, je použiť tento domáci sprej

Lacnejšie to nezoženiete. Posypte púpavy týmto produktom za 50 centov. Nadobro ich vyhubíte zo záhrady

The post Zapichnite vidličku do zeme a púpavy už nevyrastú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie