Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zaradiť do každodenného jedálnička. Cholesterol začne klesať v krátkom čase

Vysoká hladina cholesterolu môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Prispieva k rozvoju aterosklerózy, ktorá následne zvyšuje riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení. Na účinné potlačenie negatívnych účinkov vysokej hladiny cholesterolu je potrebné zmeniť svoje stravovacie návyky. Tu sú produkty, ktoré pomôžu znížiť hladinu cholesterolu. Vysoký cholesterol a strava? Čo by ste mali odstrániť z denného jedálneho lístka? […]
Menej ako 1 min. min.

Vysoká hladina cholesterolu môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Prispieva k rozvoju aterosklerózy, ktorá následne zvyšuje riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení. Na účinné potlačenie negatívnych účinkov vysokej hladiny cholesterolu je potrebné zmeniť svoje stravovacie návyky. Tu sú produkty, ktoré pomôžu znížiť hladinu cholesterolu.

Vysoký cholesterol a strava? Čo by ste mali odstrániť z denného jedálneho lístka?

K zvýšenej hladine „zlého“ LDL cholesterolu najviac prispievajú nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych výrobkoch, ako aj v niektorých spracovaných rastlinných výrobkoch, napríklad v hydrogenovanom kokosovom a palmovom oleji.

Do zoznamu škodlivých výrobkov patria aj instantné jedlá, slané pochutiny, sladkosti, ľahké pečivo, cukrovinky a rýchle občerstvenie. Vyradenie týchto výrobkov zo stravy je pre tých, ktorí chcú znížiť hladinu cholesterolu, veľmi dôležité.

Čo jesť na zníženie cholesterolu? Do svojho jedálnička určite zaraďte tieto potraviny

Základom je nahradiť nasýtené tuky zdravými alternatívami. Zelenina bohatá na vlákninu je účinná pri znižovaní cholesterolu a zároveň reguluje metabolické procesy a pomáha odstraňovať toxíny z tela.

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ľanové semienka, tekvicové semienka, slnečnicové semienka a orechy, podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému.

Zelenina, ako je tekvica, mrkva, paprika, brokolica a červená repa, by mala byť pravidelnou súčasťou jedál. Pre tých, ktorí majú radi ovocie, budú výbornou voľbou jablká a hrušky vďaka vysokému obsahu vlákniny. Dôležitá je aj konzumácia celozrnných výrobkov, ako sú chlieb, cestoviny, obilniny a ovsené vločky, ktoré pomáhajú nielen znižovať hladinu cholesterolu, ale aj kontrolovať hmotnosť a čistiť organizmus.

Musíme zo stravy vylúčiť mäso? Existuje skvelá alternatíva

Hoci vzdanie sa mäsa nie je nevyhnutné, oplatí sa obmedziť jeho príjem. Hydinu môžete variť dvakrát týždenne, najlepšie na pare alebo pečením s minimálnym množstvom tuku. Červené mäso by sa malo na tanieri objaviť maximálne dvakrát do mesiaca.

Výbornou alternatívou mäsa sú ryby. Losos, tuniak, makrela, sardinky a pstruh sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca. Najlepšie je ich pripraviť v rúre alebo v pare, aby sa zachovala ich výživová hodnota.

Vysoký cholesterol sa dá účinne znížiť správnymi stravovacími návykmi. Zaradením zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a rýb do svojho jedálnička si zlepšíte zdravie a znížite riziko závažných kardiovaskulárnych ochorení.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie