Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zasaďte ho do záhrady. Parazity za chvíľu zmiznú

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka). Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre jej charakteristický vzhľad a vlastnosti využívané v prírodnej medicíne, ale aj pre vôňu, ktorú vydáva, ktorá odpudzuje napr. mravce, muchy, komáre a kliešte. Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre […]
Menej ako 1 min. min.

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka).

Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre jej charakteristický vzhľad a vlastnosti využívané v prírodnej medicíne, ale aj pre vôňu, ktorú vydáva, ktorá odpudzuje napr. mravce, muchy, komáre a kliešte.

Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre vzhľad, ale aj pre vôňu, odpudzuje napr. mravce, muchy, komáre a kliešte.
Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka

Vratič obyčajný – vlastnosti

Vratič je rastlina cenená pre svoje vlastnosti proti parazitom, ako sú vši, škrkavky, pásomnice a svrab. Rastlina môže dosiahnuť dĺžku 100 cm a jej najcharakteristickejšími prvkami sú výrazné žlté kvety košíčkovitého typu a zelené, veľké a perovité listy.

Vratič najčastejšie rastie na hlinitých alebo hlinitých pôdach, bohatých na dusík. Rastlinu nájdete v blízkosti jazier a rybníkov, na okrajoch lesov, pri cestách a vlhkých pustatinách. Vratič obsahuje esenciálny olej, ktorého hlavnou zložkou je toxický tujón. Ďalšie zložky vratiča zahŕňajú: gáfor, borneol, flavonoidy, triesloviny, organické kyseliny a tanacetín.

Práve obsah spomínaného tujónu dodáva vratiču liečivé vlastnosti, ktoré sa využívajú v prírodnej medicíne. Malo by sa však pamätať na to, že tujón nemožno použiť ako prídavnú látku do potravín, ale je prípustný ako zložka rastlinných surovín používaných pri výrobe nápojov.

Vratič obyčajný sa používal okrem iného pred mnohými rokmi ako prostriedok na odpudzovanie molí, múch, komárov, kliešťov a inej škodnej. Vratič je napriek svojim liečivým vlastnostiam považovaný za jedovatú rastlinu, preto by sa nemal jesť bez odporúčania lekára.

Liečivé vlastnosti vratiča sú antiparazitárne, a preto sa v ľudovom a prírodnom liečiteľstve rastlina používala na liečbu parazitov v tráviacom systéme. Okrem toho sa rastlina podávala ľuďom, ktorí zápasili s tráviacimi ťažkosťami, zvyšovala sekréciu tráviacich štiav a mala protikŕčový účinok. Vratič sa používal aj na mazanie tela pri reumatických bolestiach a natiahnutí šliach.

Vratič obyčajný v záhrade na boj proti škodcom

Rastlina vydáva veľmi charakteristický zápach, ktorý je okrem iného nepríjemný pre mravce, muchy, komáre, vošky, mole a kliešte.

Prírodné prípravky na báze vratiča sa používajú na boj proti pôdnym škodcom, ako sú drôtovce, hlísty a háďatká, ktoré požierajú korene a spôsobujú tak odumieranie rastlín. Dá sa nimi zbaviť aj škodcov, ktorí sa živia na povrchu, napr. vošky, kvetárka cibuľová, malinovník plstnatý.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy zasiať zelené fazuľky? Kľúčom k úspechu je pravidlo 6:30

Aká pôda je pre levanduľu najlepšia? Každý záhradník to vie. Z fialovej vás budú bolieť oči

The post Zasaďte ho do záhrady. Parazity za chvíľu zmiznú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie