Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zatiaľ neexistuje podozrenie, že by výbuch v Libavej počas cvičenia bol sabotáž, tvrdí česká ministerka

Česká ministerka obrany Jana Černochová poprela, že by v súvislosti s pondelkovým výbuchom vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá išlo o sabotáž zo strany cudzej moci. Povedala to po návšteve miesta výbuchu. Chce tak vyvrátiť dezinformácie šíriace sa na sociálnych sieťach, informuje spravodajkyňa TASR. “V prvotných momentoch vyšetrovania nie je v tejto chvíli žiadne podozrenie, že […]
Menej ako 1 min. min.

Česká ministerka obrany Jana Černochová poprela, že by v súvislosti s pondelkovým výbuchom vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá išlo o sabotáž zo strany cudzej moci. Povedala to po návšteve miesta výbuchu. Chce tak vyvrátiť dezinformácie šíriace sa na sociálnych sieťach, informuje spravodajkyňa TASR.

“V prvotných momentoch vyšetrovania nie je v tejto chvíli žiadne podozrenie, že by išlo o nejakú sabotáž alebo niečo, čo by súviselo s medzinárodnou situáciou, ale že naozaj ide o veľmi tragickú udalosť, ku ktorej došlo pri manipulácii,” spresnila šéfka rezortu obrany.

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

Černochová v Olomouci navštívila troch vojakov hospitalizovaných vo vojenskej nemocnici. V pláne má navštíviť aj ďalších dvoch vo fakultnej nemocnici, tí sú však podľa jej slov vo vážnejšom stave. Troch po ošetrení prepustili do domácej liečby.

Podľa primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra nie je žiaden z vojakov v ohrození života. Spresnil, že prijali šesť vojakov, z toho troch ošetrili ambulantne, dvoch prijali na pozorovanie a operovať ich budú zrejme zajtra. Jeden potreboval akútny zákrok.

“Všetko to boli črepinové poranenia… Rozsah zranení je ľahký až stredne ťažké. Väčšinou ide o poranenie končatín alebo hrudnej a brušnej steny,” spresnil.

Tragická udalosť bude mať podľa ministerky obrany vplyv aj na prípadnú zmenu pravidiel či noriem pri vojenských cvičeniach. “V záujme nás všetkých je na prvom mieste bezpečnosť našich vojakov, takéto tragické udalosti by sa nemali diať. Vo chvíli, keď dôjde k vyšetreniu celej tragédie, tak pevne verím, že si z toho všetci vezmú ponaučenie a nastolia také procesy, aby sa podobná tragédia neopakovala a nedochádzalo k ďalším stratám na životoch alebo k zraneniam,” dodala Černochová.

V pondelok dopoludnia počas plánovaného výcviku pyrotechnikov došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca k výbuchu dosiaľ nešpecifikovanej munície. Pri explózii zomrel jeden vojak, zranilo sa osem vojakov a jeden občiansky zamestnanec. Prípad vyšetruje vojenská polícia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie