Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zaveste vrecko s vodou na strom. Na nepríjemný problém zostane len spomienka

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/agrofruti). Možno ste si viackrát všimli vrecia s vodou visiace zo stromov. Hoci to vyzerá nezvyčajne, je to skvelý spôsob, ako záhradkári môžu zachrániť svoju úrodu. Ako chránite ovocné stromy pred škodcami? Ako chránite ovocné stromy pred škodcami?Foto: shutterstock.com/agrofruti Ovocné stromy v záhradách sú vystavené mnohým faktorom, ktoré môžu […]
Menej ako 1 min. min.

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/agrofruti).

Možno ste si viackrát všimli vrecia s vodou visiace zo stromov. Hoci to vyzerá nezvyčajne, je to skvelý spôsob, ako záhradkári môžu zachrániť svoju úrodu. Ako chránite ovocné stromy pred škodcami?

Ako chránite ovocné stromy pred škodcami?
Foto: shutterstock.com/agrofruti

Ovocné stromy v záhradách sú vystavené mnohým faktorom, ktoré môžu zničiť úrodu. Patria k nim nielen mráz a rôzne choroby, ale aj útoky škodcov a vtákov, ktoré sa živia ovocím. Záhradkári sa obracajú na rôzne spôsoby, ako zachrániť úrodu a zabezpečiť zdravý rast rastlín. Jedným z nich je… plastové vrecko. Prečo ho záhradníci vešajú na stromy?

Čo napáda ovocné stromy v záhradách? Nielen vošky

Sady a záhrady trápi množstvo škodcov, ktorí napádajú stromy a kríky. Výsledkom je nielen slabá úroda, znížená kvalita a poškodené plody, ale často aj úhyn celej rastliny. Ovocné stromy najčastejšie napádajú takzvané plodokazy, t. j. larvy motýľov. Postihujú jablone, ale aj hrušky, marhule, čerešne a slivky. Rovnako častým škodcom sú vošky, ktoré rozhodne nie sú vyberavé a napádajú všetky ovocné stromy.

Akí ďalší škodcovia napádajú stromy?

Roztočce – možno ich nájsť nielen na črepníkových rastlinách, ale aj na ovocných stromoch a kríkoch. Ich prítomnosť sa dá rozpoznať podľa charakteristickej pavučiny.

Vrtivka čerešňová – larvy tohto hmyzu sa najčastejšie vyskytujú na čerešniach. Spôsobuje červivosť plodov, ktoré hnijú a nie sú vhodné na konzumáciu.

Kvetovky – larvy týchto chrobákov požierajú vnútornú stranu kvetných pukov čerešní a jabloní, ale nielen ich, čo spôsobuje, že stromy a kríky rodia menej ovocia.

Červivosť čerešní najčastejšie spôsobuje vrtivka čerešňová.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Ako chrániť ovocné stromy pred škodcami? Zaveste vrecko s vodou na konár

Hoci proti škodcom možno bojovať okrem iného aj postrekom, nie vždy je jediným riešením siahnuť po silných chemikáliách. Ukazuje sa, že existuje jednoduchý spôsob, ktorý často používajú skúsení záhradníci a ktorý nezahŕňa postrek rastlín. Stačí na strom zavesiť plastové vrecko naplnené vodou a vhodiť doň niekoľko mincí.

Zaveste repelent na konár v takej polohe, aby naň dopadalo slnečné svetlo. Slnečné lúče odrážajúce sa od vody a mincí budú účinne odpudzovať hmyz. Oslnenie a odrazy ich totiž oslnia a prinútia ich v panike utiecť. Okrem toho takáto pasca odradí aj vtáky, ktoré sa živia ovocím.

Slnečné lúče odrážajúce sa od vody a mincí účinne odpudzujú hmyz.
Foto: pinterest/Wide Open Country

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto 12 € za kilogram to urobte s čerešňami v máji. Konáre budú plné ovocia

Nalejte do litra vody a postriekajte ovocné stromy. Je to spoľahlivý liek nielen na mravce

The post Zaveste vrecko s vodou na strom. Na nepríjemný problém zostane len spomienka appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie