Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zázrak na Šumpersku: Manžele strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

„Když jsme se nastěhovali v roce 2003, bydleli jsme v jedné místnosti. Vše jsme dávali do kupy – po práci hned do montérek a opravovat,“ popsala začátky Děvanka Rabková. Do jejich života však vstoupily povodně. V neděli ráno se jim rozbouřená řeka Bělá začala valit do domu. Manželé byli připraveni na evakuaci. Voda ale byla rychlejší. […]
Menej ako 1 min. min.

„Když jsme se nastěhovali v roce 2003, bydleli jsme v jedné místnosti. Vše jsme dávali do kupy – po práci hned do montérek a opravovat,“ popsala začátky Děvanka Rabková.

Do jejich života však vstoupily povodně. V neděli ráno se jim rozbouřená řeka Bělá začala valit do domu. Manželé byli připraveni na evakuaci. Voda ale byla rychlejší.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie ve zpustošené obci. Seniorku zachránili, ale utekla domů. Pak ji smetla voda

„Najednou všechny ploty a záhon zmizely. Během čtvrt hodiny voda stoupla do oken, sklo popraskalo a řeka začala téct do obýváku,“ popsala obyvatelka obce.

Silný proud je náhle strhl. „Vlna nás hnala na protější dům, narazili jsme do něj. V tu chvíli jsem ji držel, jenže při náporu další vlny jsem manželku už nedokázal udržet,“ vzpomínal na hrůzné momenty Josef Rábek se slzami v očích.

„Říkal jsem si, kam zmizela… napadlo mě i, že jestli nepřežije… tak jdu za ní,“ řekl Josef a společně s manželkou se nemohli ubránit slzám. Šlo o nejdramatičtější chvíle jejich života.

Josef náhle zmizel pod vodou. „Myslel jsem si, že je konec. Už jsem neměl sílu se vyhrabat ven. Když jsem otevřel oči, viděl jsem jen kalnou vodu a trochu světla, tak jsem se snažil se k němu dostat,“ popsal děsivé okamžiky Josef Rábek.

Když vyplavala z rozbouřené vody, uviděl svou ženu, jak se drží stromu, který nápor vody vydržel. „Plaval jsem tím směrem. Když jsme se chytli oba větví a kmenu, v ten moment jsme se zachránili,“ řekl. V divoké vodě jim ale začaly docházet síly.

Na záchranu mají 12 vteřin

Pomoc nakonec přišla shůry. Pozorní sousedé totiž vše viděli a zavolali pomoc. „Chci hlavně pochválit vojáky… objal bych je…“ pronesl s dojetím v hlase Josef. „Jelikož jsem pracoval u policie, vím, že záchranné složky mají na podobnou akci jen 12 vteřin, aby uvězněné osvobodily,“ připomněl.

Během vteřiny se tak vedle manželů objevil záchranář na laně, který paní Děvanku zajistil. „Utěšoval mě, že úchyt bude nepříjemný. Během deseti vteřin jsme byli nahoře. Zázrak,“ popsala sekundy, kdy se dostala ze smrtelného nebezpečí.

VIDEO: Velká voda zaplavila i Jeseníky

Na břehu se jich ujali lidé z okolí, kterým za nezištnou pomoc nepřestanou být nikdy dost vděční. O dům, který posledních dvacet let přestavovali, aby si v klidu užili důchod, však nadobro přišli. Stejně jako o veškerý majetek a vybavení.

„Budeme potřebovat někde bydlet, nemůžeme u dětí být až do smrti. Mají své soukromí. Budeme shánět nějaké obydlí. Vše nás čeká zase od začátku, jako když jsme měli ve dvaceti letech po svatbě,“ řekla k následujícím týdnům.

Pokud byste chtěli manžele v těžké životní situaci podpořit, můžete se ozvat na adrese zpravy@iprima.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie