Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zdechovský: Výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum. STAN nám „přihrál“ pár procent

Koalice Spolu v evropských volbách obhájila z osmi mandátů pouze šest. ODS ztratila jednoho europoslance, stejně tak vaši lidovci. Není to pro vás tak trochu zklamání? Ostatně i premiér Petr Fiala během tiskové konference pronesl větu: Nejsme nadšení.Samozřejmě jsem si přál, abychom měli co nejvíce mandátů. Já si nemyslím, že ten výsledek je úplně špatný. […]
Menej ako 1 min. min.

Koalice Spolu v evropských volbách obhájila z osmi mandátů pouze šest. ODS ztratila jednoho europoslance, stejně tak vaši lidovci. Není to pro vás tak trochu zklamání? Ostatně i premiér Petr Fiala během tiskové konference pronesl větu: Nejsme nadšení.
Samozřejmě jsem si přál, abychom měli co nejvíce mandátů. Já si nemyslím, že ten výsledek je úplně špatný. Získali jsme 22 procent, což je druhé místo. To není zlé, i když jsme chtěli daleko víc. Nyní musíme pořádně zabrat, abychom uspěli v krajských a senátních volbách a abychom vyhráli sněmovní volby v příštím roce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pro zvolení jsem udělal maximum, říká Krutílek. Jak se staví ke spolupráci ODS s Turkem?

Připomeňme, že KDU-ČSL má nyní jeden mandát europoslance, ten váš.
Ten mandát je nás všech. Všichni kandidáti KDU-ČSL během kampaně dřeli jako koně. Jezdili po regionech a věnovali volbám obrovský kus času. K tomu mám obrovský respekt.

Pokud lidovci neuspějí v krajských a senátních volbách, neměla by poté nastat nějaká obměna ve vedení strany?
Na podzim nás čeká sjezd KDU-ČSL, na němž samozřejmě zhodnotíme, zda jsme uspěli, či nikoliv. V tom horším případě k obměně vedení určitě dojde.

Marian Jurečka si na jaře vytyčil podmínky, které chtěl splnit, aby na podzim s klidným svědomím mohl obhajovat pozici šéfa lidovců. Jednou z podmínek byly alespoň dva europoslanecké mandáty. Nyní je tedy otázkou, zda by se měl na vašem sjezdu vůbec ucházet o podporu. Jak na to nahlížíte vy?
Myslím, že bychom měli přece jen zklidnit emoce. Znovu říkám, že ten výsledek není špatný. Na druhou stranu se ukazuje, že lidovci by se měli jednoznačně vrátit k tématům, která jim přísluší. Jedním z nich je bezpečnost, té se věnuji dlouhodobě. Že to voliče zajímá, je vidět například na počtu mých preferenčních hlasů (Zdechovský obdržel necelých 70 tisíc kroužků, čímž na kandidátce Spolu poskočil ze čtvrtého místa na třetí; pozn. red.). Lidé, kteří mě podpořili, velmi často opakovali, že témata bezpečnosti a migrace považují za nesmírně důležitá. Tady je návod. Myslím, že nyní bychom měli v klidu zanalyzovat výsledky a pak udělat vše pro to, abychom vrátili lidovce tam, kam patří.

Predikce některých novinářů, kteří ještě nedávno odhadovali, že na náš úkor uspějí Starostové či Piráti, se nevyplnily. Podívejte se na jejich výsledek.

Vzpomínám si, že když jsme spolu mluvili v lednu, tak jste vedení strany ostře kritizoval. Zmínil jste, že naštvanost uvnitř KDU-ČSL je obrovská.
Musím říct, že Marian Jurečka za poslední tři měsíce skutečně makal. Smekám před ním. Dělal na důchodové reformě a k tomu si našel spoustu času na kampaň, kdy chodil mezi lidi. To zaslouží pochvalu. Dřel společně s námi a poctivě se účastnil výjezdů. Za to mu moc děkuji. Jako evropský lídr lidovců mu nemám co vytknout. Udělal maximum. Přál bych všem stranám takového předsedu, jakého má KDU-ČSL.

Vyjednávání o vzniku evropského Spolu trvala dlouhé měsíce. Mnoho vašich představitelů mluvilo zcela otevřeně o kladech i záporech, které taková spolupráce může přinést. Nyní máme po volbách. Jak to rozhodnutí kandidovat společně i v eurovolbách nyní hodnotíte?
Řada lidí pochopila, proč jsme do toho šli společně. Chceme, aby koalice Spolu kandidovala i v příštích sněmovních volbách. Jde o silnou, nepopulistickou a prodemokraticky smýšlející koalici. Rád bych připomenul, že se nevyplnily predikce některých novinářů, kteří ještě nedávno odhadovali, že na náš úkor uspějí Starostové či Piráti. Podívejte se na jejich výsledek (STAN 8,7 %, Piráti 6,2 %, pozn. red.).

Leckoho překvapil volební výsledek koalice Přísaha a Motoristé i koalice Stačilo! Obě uskupení obdržela kolem 10 procent. Co na to říkáte?
Ukazuje to, že řada politiků nechápe důležitost sociálních sítí. Není zrovna moc zásadní, co o vás píší uživatelé ve své twitterové bublině. Mnohem směrodatnější je v případě preferencí to, jak se o vás vyjadřují třeba mladí lidé na Instagramu nebo na TikToku. Myslím, že je potřeba, aby politici trochu změnili myšlení a začali komunikovat jiným způsobem. Přísaha a Motoristé jsou protestní koalicí. I když Filip Turek nepředvedl kdovíjaký výkon v televizních debatách, přesto dokázal sesbírat obrovské množství hlasů.

V posledních dnech na sociálních sítích rezonovaly matematické spekulace, že hnutí STAN v čele s Danuší Nerudovou způsobem, jakým vedlo kampaň, „poslalo“ spoustu hlasů koalici Spolu. Kolik vám Starostové „přihráli“ dříve nerozhodnutých voličů? Zajímalo by mě, jestli si tento trend připouštíte.
Určitě ano, ale zase bych to nepřeceňoval. Myslím si, že to bude pár procent. Tato otázka je spíš na analytiky z našich odborných týmů. Nicméně jsem si jist, že náš konec kampaně byl velmi dobrý. Podpora našich voličů byla velmi cítit.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie