Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Združenie bývalých politických väzňov sa sťažuje na diskrimináciu, podalo žalobu na ministerstvo vnútra

Ministerstvo vnútra im priznalo dotáciu vo výške, ktorú považujú za likvidačnú.
Menej ako 1 min. min.

25.6.2024 (SITA.sk) – Svetové združenie bývalých politických väzňov sa sťažuje na porušovanie zásady rovnakého zaobchádzania zo strany Ministerstva vnútra SR.

Dotácia vo výške 4000 eur

Ako organizácia uviedla v stanovisku, dôvodom je, že im rezort priznal na fungovanie dotáciu vo výške 4000 eur, ktorú považujú za likvidačnú. V tejto súvislosti združenie zdôrazňuje, že nemá kapacity opraviť pamätník obetiam invázie z 21. augusta 1968 so štatistikou obetí v Poprade.

Ministerstvo podľa organizácie zároveň v tomto čase navýšilo dotáciu pre Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB), ktorý bol podľa nich príveskom bývalého komunistického režimu.

Chýba pamätník

Dotácia im bola navýšená opäť na úkor združení zastupujúcich bývalých politických väzňov a násilne odvlečených NKVD do stalinských gulagov, odkiaľ sa mnohí už nevrátili. Na dehonestovanie odkazu novembra 1989 a uprednostňovanie združenia SZPB sme upozorňovali v antidiskriminačnej žalobe, ktorá sa má prejednávať na mestskom súde Bratislave IV dňa 20. septembra,” uviedlo združenie.

Združenie tiež pripomína, že na Slovensku stále nie je centrálny pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968.

Malá pamätná tabuľka v Bratislave s troma menami obetí a jednou vetou, ktorá mladej generácii už veľa nehovorí, nie je dôstojným miestom na uctenie si obetí okupácie a tragických udalostí, ktorých následky nesieme dodnes. Skromný pamätník v Poprade, odhalený 21. augusta 2002, plní úlohu centrálneho pamätníka s popisom historickej udalosti a uvedením štatistiky obetí v rámci celého Československa a návštevníkom Popradu pripomína tragické augustové udalosti,” dodala organizácia.

Zdroj: SITA.sk – Združenie bývalých politických väzňov sa sťažuje na diskrimináciu, podalo žalobu na ministerstvo vnútra © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie