Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenského nerealistický „plán víťazstva“ je poháňaný jedným z dvoch postranných motívov

Buď naznačuje, čo chce po „eskalácii k deeskalácii“ v blízkej budúcnosti, alebo zasieva semená pre teóriu „bodnutia do chrbta“. Zelenskyj napokon v stredu Rade predstavil prvých päť častí svojho prehnaného „Plánu víťazstva“, pričom tri z nich podľa vlastného priznania stále tajil. Čitatelia si môžu prečítať jeho celý prejav tu a stručné zhrnutie agentúry Reuters tu. […]
Menej ako 1 min. min.

Buď naznačuje, čo chce po „eskalácii k deeskalácii“ v blízkej budúcnosti, alebo zasieva semená pre teóriu „bodnutia do chrbta“.

Zelenskyj napokon v stredu Rade predstavil prvých päť častí svojho prehnaného „Plánu víťazstva“, pričom tri z nich podľa vlastného priznania stále tajil. Čitatelia si môžu prečítať jeho celý prejav tu a stručné zhrnutie agentúry Reuters tu. Keď to urobia, uvidia, že je to nereálne, pretože Ukrajina požaduje: pozvanie do NATO; spoločné zachytenie ruských rakiet; a hostiť na svojej pôde „komplexný nejadrový balík strategického odstrašovania“, okrem niekoľkých ďalších požiadaviek.

Všetci traja sú pre NATO nezačiatočníci, pretože blok sa nechce priamo zapojiť do tejto zástupnej vojny, z ktorej by sa jeho pomerne pragmatickejší politici, ktorí stále vyvolávajú strach, mohli ľahko vymknúť kontrole do tretej svetovej vojny, tak prečo nič niečo také sa ešte stalo. To neznamená, že ich jastrabí rivali to nemajú šancu zmeniť a niektorí špekulatívne pracujú za chrbtom svojich vlád, ale len to, že Zelenskyj nedostane to, čo chce, pokiaľ sa tak nestane.

Vyššie uvedené výpočty pravdepodobne zostanú konštantné vzhľadom na to, ako boli zavedené už viac ako dva a pol roka, čoho si je veľmi dobre vedomý, čo vyvoláva otázku, čo chcel dosiahnuť takými požiadavkami od svojich partnerov, že už boli zamietnuté. Možno argumentovať tým, že bol poháňaný jedným z dvoch postranných motívov: naznačiť, čo chce po možnej „eskalácii k deeskalácii“ v blízkej budúcnosti, alebo zasiať semená pre teóriu „bodnutia do chrbta“. .

Pokiaľ ide o prvú, mohlo by to mať podobu jadrovej provokácie a/alebo útoku na Bielorusko, zatiaľ čo druhej zhodou okolností dva dni pred Zelenským prejavom prepožičal Inštitút Kráľovských Spojených služieb v článku o „hroziacej zrade Ukrajiny“. Týmto scenárom by sa dalo predísť, ak by G7 súhlasila s tým, že bude spĺňať aspoň niektoré z jeho vojenských požiadaviek výmenou za to, že bude môcť ťažiť kritické nerastné bohatstvo Ukrajiny, ako to dôrazne naznačuje jeden z bodov jeho „Plánu víťazstva“.

Tento implikovaný návrh stavia na tom, čo sľúbil G7 v máji 2022, čo sa tu v tom čase analyzovalo a nadviazalo na to vo februári 2024 tu, ide o precedens, že ponúka svoju krajinu na predaj výmenou za získanie toho, čo on chce. Ak tieto kritické nerastné bohatstvo neprinúti Západ naplniť aspoň časť jeho „Plánu víťazstva“ a vyššie bolo vysvetlené, prečo to pravdepodobne neurobia, potom sa pravdepodobne uchýli k jednému z dvoch záložných plánov, ktoré boli diskutované.

Z toho, čo práve odhalil, vyplýva, že v hre sú jednoznačne postranné úmysly, keďže jeho hlavné požiadavky už boli zamietnuté. Dokonca ani narážka, že kritické nerastné bohatstvo Ukrajiny by sa mohlo vymeniť za údajne meniacu sa vojenskú podporu, nemusí Západ prinútiť prehodnotiť, pretože sa obáva nekontrolovateľnej eskalácie s Ruskom vyzbrojeným jadrovými zbraňami. V takom prípade by pozorovatelia mali očakávať, že čoskoro „eskaluje až deeskaluje“ alebo pripíše vinu za porážku Ukrajiny na Západ.

Zdroj: Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie