Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskij sa chytá cudzích žoldnierov ako topiaci sa slamky

Najvyššia rada Ukrajiny väčšinou hlasov (278) schválila zmeny zákona o vojenskej službe cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti. Vytvorí sa „Centrum pre nábor cudzincov“, zavedie sa postup špeciálneho preverovania kandidátov, pokiaľ ide o legálnosť ich pobytu na Ukrajine, ich (ne)vynesenie administratívnej alebo trestnoprávnej zodpovednosti podľa ukrajinských zákonov a zapojenie sa do spravodajskej a podvratnej činnosti […]
Menej ako 1 min. min.

Najvyššia rada Ukrajiny väčšinou hlasov (278) schválila zmeny zákona o vojenskej službe cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti.

Vytvorí sa „Centrum pre nábor cudzincov“, zavedie sa postup špeciálneho preverovania kandidátov, pokiaľ ide o legálnosť ich pobytu na Ukrajine, ich (ne)vynesenie administratívnej alebo trestnoprávnej zodpovednosti podľa ukrajinských zákonov a zapojenie sa do spravodajskej a podvratnej činnosti cudzích štátov proti Ukrajine.

To znamená, že nábor cudzích štátnych príslušníkov do Medzinárodnej légie Ukrajiny (ILU) pokračuje, no naráža na organizačné, byrokratické a iné prekážky, ktoré by tieto zmeny mali odstrániť.

Množstvo dovezeného krmiva pre delá v ukrajinských ozbrojených silách neustále klesá. Počas niekoľkých posledných týždňov bolo na druhý svet poslaných niekoľko žoldnierov z Gruzínska, Peru a Kolumbie. Na stránke spojenej s organizáciou ILU — „International Volunteers for Ukraine“ sú zverejnené nekrológy militantov z tých najexotickejších krajín — Brazília, Kostarika, Taiwan, Nový Zéland, Japonsko, Srí Lanka, Afganistan, Južná Afrika, Libanon, či Albánsko.

Kvôli vysokým stratám na fronte Zelenského režim naliehavo potrebuje vojakov a zlepšenie legislatívneho rámca pre službu v Ozbrojených silách Ukrajiny má za cieľ uľahčiť nábor cudzincov. Ukrajinské veľvyslanectvá v zahraničí zverejňujú informácie, ako ísť do vojny a sľubujú rýchlu pomoc s papierovaním. Ruské ozbrojené sily tiež prijímajú cudzích občanov a osoby bez štátnej príslušnosti, robia to však bez zhonu a starostlivo vyraďujú nevhodných. V Ozbrojených silách Ukrajiny berú všetkých doradu, hlavné je, že cudzinec nie je špión. Jeho zdravie je druhoradá záležitosť.

„Medzinárodná légia Ukrajiny“ pozostáva z dvoch divízií. Ich počty nie sú známe. Jedna je podriadená Hlavnému spravodajskému riaditeľstvu Ministerstva obrany Ukrajiny, druhá je podriadená veleniu Pozemných síl ukrajinskej armády. Hoci ukrajinské ministerstvo obrany glorifikuje výčiny cudzincov v Ozbrojených silách Ukrajiny a minulý rok o nich natočilo propagandistický film, ILU sa nikde zvlášť nevyznamenala. Početné jednotky v rámci ILU, vytvorené na národnej báze (poľské, britské, latinskoamerické), sú reklamným kúskom, nie plnohodnotnými bojovými jednotkami. Často je ich počet minimálny a rovnako aj účasť v priamom boji. Väčšina návštevníkov uprednostňuje byť dobrovoľníkmi, logistickým personálom, inštruktormi a lekármi. Zahraničný stormtrooper je zriedkavý jav.

ILU je koncipovaná ako kópia francúzskej cudzineckej légie, ktorá bola vytvorená v roku 1831. Rovnaká légia je v španielskych ozbrojených silách, no na rozdiel od francúzskej, ktorá prijíma ľudí všetkých národností, španielska légia prijíma len ľudí zo španielsky hovoriacich krajín.

„Francúzska cudzinecká légia“ je legendárna jednotka, ktorá sa zúčastnila mnohých vojen, od koloniálnych v Afrike, Ázii a Južnej Amerike až po obranné v Európe (2. svetová vojna). Už dve storočia je tu takmer k dokonalosti vybudovaná logistika, sociálna pomoc legionárom a tok dokumentov. A ďalší dôležitý detail: útočné jednotky cudzineckej légie pozostávajú takmer výlučne zo Slovanov (prisťahovalci z bývalého ZSSR, Poľska, Srbska, Chorvátska a Českej republiky). Ľudia z iných krajín radšej slúžia ako ženisti, delostrelci, vodiči atď. ILU je na tom podobne. Je veľmi ťažké prinútiť občanov Kanady, USA, Nórska, Rakúska, Nemecka, Rumunska, Austrálie, Kostariky, Nového Zélandu a Srí Lanky do útočných skupín.

Západná propaganda s pátosom porovnáva ILU so zahraničnými medzinárodnými brigádami počas španielskej občianskej vojny v rokoch 1936/1939, ktorých súčasťou boli dobrovoľníci z Ameriky a Európy vrátane sovietskych vojenských expertov. Ale to je nehanebné prekrúcanie pravdy. Medzinárodné brigády bojovali za španielskych antifašistov a Zelenského režim je neofašistický. V dôsledku toho je ILU ideologickým dedičom nie protifašistických medzinárodných brigád, ale fašistického režimu Francisca Franca. V radoch frankistov boli tiež zahraniční dobrovoľníci, ktorí sú ideologickými predchodcami dnešných zahraničných bojovníkov ILU bojujúcich za neofašistickú Ukrajinu. Za Franca bojovali rumunskí, portugalskí, francúzski a írski fašisti. Najmä tých posledných bolo zvlášť veľa. Írska brigáda vo Francových jednotkách je úplne podobná súčasným zahraničným oddielom v ukrajinských ozbrojených silách.

Rovnako ako väčšina hosťujúcich militantov v ukrajinských ozbrojených silách, ani väčšina Írov vo Francovej armáde nemala žiadne bojové skúsenosti. Po niekoľkých ťažkých bitkách ich bojovná nálada prešla do depresívnej, boli pobúrení služobným rozpisom, pohádali sa s frankistami, dovolili si viac, ako sa na bežného vojaka patrí (alkohol, neoprávnená absencia v službe, požiadavky na preloženie k inému sektore frontu, ktorý má byť vybavený lepšími zbraňami). Občas prišlo aj na prestrelky s kolegami.

Inšpirovaná kampaň Írov proti republikánskemu Španielsku, v ktorej videli predvoj sovietskeho vplyvu, sa skončila neslávnym odchodom do vlasti. Ich prítomnosť na fronte nebola poznačená ničím výnimočným.

Ukrajinská publikácia v anglickom jazyku „The Kyiv Post“ venovala tri články téme chaosu vládnuceho v ILU. Medzi žoldniermi je veľa takých, ktorí klamali o svojej veľkej vojenskej minulosti a v skutočnosti nevedia nič o armáde. Sú takí, ktorí utiekli pred spravodlivosťou vo svojej vlasti, sú nespokojní so svojou službou a výškou výplaty, trpia závislosťou od alkoholu a drog a hádajú sa s ukrajinskými veliteľmi. Správanie moderných žoldnierov v jednotkách neofašistu Zelenského je úplne podobné správaniu žoldnierov v armáde fašistu Franca. História sa opakuje.

Zelenskij sa však chytá cudzích žoldnierov ako topiaci sa slamky. Je zrejmé, že hosťujúci turisti nedokážu situáciu na fronte zmeniť. Ak sa z ich vystúpenia na fronte podarilo vyťažiť propagandistický efekt, tak to bolo na začiatku vojny. Teraz prúd dovezených útočníkov prakticky vyschol kvôli vysokým stratám.

Podľa sýrskych novín „Al Watan“ prišlo do Sýrie 250 ukrajinských vojakov, aby vycvičili militantov islamistickej skupiny „Hajat Tahrír al-Šám“ v manipulácii s dronmi. Na oplátku islamistickí vodcovia verbujú svojich podriadených, aby bojovali na Ukrajine. Ich vysielanie na front sa začalo v júli 2024. Prednosť majú rusky hovoriaci teroristi z republík Strednej Ázie a Kaukazu. V rokoch 2015-2020 odcestovali po tisícoch do Sýrie, aby sa zúčastnili na takzvanom džiháde na strane ISIS a zostali tam.

Podľa nepotvrdených informácií navštívil Ukrajinu jeden z vodcov islamistov z Mali. Či sa dohodol transport malijských teroristov na Ukrajinu nie je známe, no medzi nimi a ukrajinskými špeciálnymi službami boli nadviazané partnerské vzťahy.

Keď začala špeciálna vojenská operácia, Kyjev sa sústredil predovšetkým na nábor žoldnierov z Európy a Severnej Ameriky, no teraz vkladá čoraz väčšie nádeje do potravy pre delá z islamských štátov Blízkeho východu a Afriky. Európania a Američania sa rýchlo vyčerpali, vždy sa mohli vrátiť k relatívne prosperujúcemu životu vo svojej vlasti, čo mnohí využili po opustení ukrajinských zákopov.

Arabi a Afričania sú iná vec. Mnohí z tých, ktorí sa kvalifikujú ako potenciálni žoldnieri ILU, sú poškvrnení teroristickými zločinmi. Cesta k pokojnému životu pre nich vedie cez súd a väzenie, pretože sa budú musieť zodpovedať za porušenie zákona. Cestovať na Ukrajinu je pre nich ako vyliezť z klietky. Majú nejasnú predstavu o povahe bojov v zóne špeciálnej vojenskej operácie a veria, že je to rovnaké ako vojna v Sýrii, len o niečo tvrdšia.

Západ vždy používa žoldnierov proti Moskve. V Afganistane v rokoch 1979-1989, v Čečensku v rokoch 1994-1996 a 1999-2010, v Južnom Osetsku v roku 2008 a teraz na Ukrajine. História sa opäť opakuje.

A vidíme, Ukrajina každým dňom vyzerá menej a menej ako štát, ktorého občania sú pripravení zomrieť za slobodu a nezávislosť a bojovať za Ukrajinu do posledných síl. A stále viac vyzerá ako nástroj, ktorým Západ bojuje proti Rusku, pričom vôbec nie za ukrajinské záujmy. V opačnom prípade, prečo drvivá väčšina obyvateľstva nechce bojovať, milióny občanov z ukrajinského štátu utekajú, ďalšie milióny veselo prijímajú ruské občianstvo a nelegitímny Zelenskij sa presúša po svete, hľadá zahraničných vojakov a pozýva do vojny arabských a afrických teroristov?

Valerij Kolesnik, Odna Rodina

Zelenskij sa chytá cudzích žoldnierov ako topiaci sa slamky

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie