Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj a Kišida podpísali bezpečnostnú dohodu, vzťahuje sa aj na obrannú pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok podpísali desaťročnú bezpečnostnú dohodu na okraj summitu skupiny G7 v Taliansku. Dohoda sa podľa Zelenského vzťahuje na bezpečnostnú a obrannú pomoc, humanitárnu pomoc, ale aj technickú a finančnú spoluprácu. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters. “V roku 2024 poskytne Japonsko Ukrajine 4,5 […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok podpísali desaťročnú bezpečnostnú dohodu na okraj summitu skupiny G7 v Taliansku. Dohoda sa podľa Zelenského vzťahuje na bezpečnostnú a obrannú pomoc, humanitárnu pomoc, ale aj technickú a finančnú spoluprácu. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

“V roku 2024 poskytne Japonsko Ukrajine 4,5 miliardy amerických dolárov a bude nás podporovať počas celého desaťročného obdobia platnosti dohody,” napísal Zelenskyj na sieti X.

Ukrajinský prezident označil dohodu medzi Ukrajinou a Japonskom za jedinečný dokument s jednou z hospodársky a technologicky najvyspelejších krajín sveta. “Okrem toho dohoda zahŕňa sankcie voči agresorovi a úsilie o vyvodenie zodpovednosti voči nemu,” pokračoval ukrajinský líder. Zároveň ocenil spoluprácu Japonska pri obnove Ukrajiny.

Zelenskyj uviedol, že tento typ dohody a úroveň podpory je pre Japonsko prelomová. “Vnímame to a ďakujeme Japonsku za jeho neochvejnú solidaritu s našou krajinou a našimi občanmi, ako aj za jeho odhodlanie chrániť život a medzinárodné právo,” dodal Zelenskyj.

Ukrajina doteraz podpísala 15 podobných dohôd, v ktorých jej spojenci vrátane Británie, Francúzska a Nemecka prisľúbili dlhodobú podporu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie