Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

www.slovanskenoviny.sk/rss Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v „nezmyselnej situácii“ v dôsledku postoja Západu, ktorý „sa bojí, že Rusko vojnu prehrá“, no zároveň „nechce, aby ju Ukrajina prehrala.“ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinská armáda by bola na fronte úspešnejšia, keby nemali zakázané používať zbrane dodávané Západom na zasahovanie cieľov v […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v „nezmyselnej situácii“ v dôsledku postoja Západu, ktorý „sa bojí, že Rusko vojnu prehrá“, no zároveň „nechce, aby ju Ukrajina prehrala.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinská armáda by bola na fronte úspešnejšia, keby nemali zakázané používať zbrane dodávané Západom na zasahovanie cieľov v Rusku.

Možnosť Ruska zasiahnuť Ukrajinu z vlastného územia dáva Moskve v konflikte výhodu, povedal Zelenskyj v piatkovom rozhovore pre tlačovú agentúru AFP.

„Môžu zo svojho územia strieľať na naše akékoľvek zbrane. To je najväčšia výhoda, ktorú Rusko má. My nemôžeme západnými zbraňami nič urobiť ich systémom, ktoré sa nachádzajú na území Ruska,“ vysvetlil.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý začiatkom tohto týždňa navštívil Kyjev, uviedol, že Washington „nepodporil ani neumožnil údery mimo územia Ukrajiny, ale v konečnom dôsledku sa Ukrajina musí sama rozhodnúť, ako bude viesť túto vojnu“.

Vo štvrtok však hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová spresnila, že stanovisko Washingtonu, podľa ktorého by ukrajinská armáda nemala útočiť na Rusko zbraňami dodanými USA, zostáva nezmenené. Takéto zbrane sa môžu použiť len na „znovuzískanie ukrajinského suverénneho územia“, zdôraznila Singhová.

Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva David Cameron začiatkom vyhlásil, že Ukrajina má „právo“ použiť zbrane dodané Spojeným kráľovstvom na údery na ciele hlboko v Rusku, ak sa tak rozhodne. Moskva na toto vyhlásenie reagovala varovaním, že ak by k takémuto útoku došlo, mohla by sa v reakcii naň zamerať na britské vojenské zariadenia „na území Ukrajiny a mimo nej“.

Denníky The New York Times a The Wall Street Journal v piatok informovali, že Kyjev vyzval Washington, aby poskytol spravodajské informácie o cieľoch na ruskom území v súvislosti s neúspechmi v Donbase a Charkovskej oblasti. Podľa NYT americkí predstavitelia v súčasnosti tieto žiadosti skúmajú napriek tomu, že ich predtým odmietli.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v „nezmyselnej situácii“ v dôsledku postoja Západu, ktorý „sa bojí, že Rusko vojnu prehrá“, no zároveň „nechce, aby ju Ukrajina prehrala.“

„Konečné víťazstvo Ukrajiny povedie k porážke Ruska. A konečné víťazstvo Ruska povedie k porážke Ukrajiny,“ dodal.

Ukrajinské orgány „chcú, aby sa vojna pre nás skončila spravodlivým mierom. Samozrejme, Západ chce, aby sa vojna skončila. Bodka. Čo najskôr. A pre nich je to spravodlivý mier,“ vyhlásil ukrajinský vodca.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok zopakoval, že Moskva „nikdy neodmietla rokovania na rozdiel od ukrajinskej strany“, pričom sa odvolával na Zelenského dekrét z roku 2022, ktorý mu oficiálne zakázal rokovať s ruským partnerom.

Putin však zdôraznil, že Rusko sa nebude podriaďovať „ultimátam“ Kyjeva a jeho západných podporovateľov, ktorí sa snažia prostredníctvom diplomacie získať to, čo sa im nepodarilo získať na bojisku.

Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna

Príspevok Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie