Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj kritizuje Západ za to, že chce ukončit konflikt

Ukrajinský prezident prohlásil, že Kyjevské síly by byly na bojišti úspěšnější, kdyby neměly zakázáno používat zbraně dodávané Západem k zasahování cílů v Rusku. Možnost Ruska zasáhnout Ukrajinu z vlastního území dává Moskvě v konfliktu výhodu, uvedl Volodymyr Zelenskyj v pátečním rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP. „Ze svého území mohou na naše území střílet z jakýchkoli […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinský prezident prohlásil, že Kyjevské síly by byly na bojišti úspěšnější, kdyby neměly zakázáno používat zbraně dodávané Západem k zasahování cílů v Rusku.

Možnost Ruska zasáhnout Ukrajinu z vlastního území dává Moskvě v konfliktu výhodu, uvedl Volodymyr Zelenskyj v pátečním rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP.

„Ze svého území mohou na naše území střílet z jakýchkoli zbraní. To je největší výhoda, kterou Rusko má. Se Západními zbraněmi nemůžeme jejich systémům, které se nacházejí na území Ruska, nic udělat,“ vysvětlil.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken, který začátkem týdne navštívil Kyjev, uvedl, že Washington „nepodporoval ani neumožňoval údery mimo území Ukrajiny, ale nakonec se Ukrajina musí sama rozhodnout, jak bude tuto válku vést.“

Ve čtvrtek však mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová upřesnila, že postoj Washingtonu, že Kyjev by neměl útočit na Rusko zbraněmi dodávanými USA, zůstává nezměněn. Takové zbraně mohou být použity pouze k „znovuzískání Ukrajinského svrchovaného území“, zdůraznila Singhová.

Začátkem tohoto měsíce Britský ministr zahraničí David Cameron zdůraznil, že Ukrajina má „právo“ použít zbraně dodané Spojeným královstvím k úderům na cíle hluboko v Rusku, pokud se tak rozhodne. Moskva na toto prohlášení reagovala varováním, že pokud by k takovému útoku došlo, mohla by v reakci zaútočit na Britská vojenská zařízení „na území Ukrajiny i mimo něj.“

Deníky New York Times a Wall Street Journal v pátek informovaly, že Kyjev vyzval Washington, aby mu poskytl zpravodajské informace o cílech na Ruském území v souvislosti s neúspěchy v Donbasu a Charkovské oblasti. Podle NYT Američtí představitelé v současné době tyto žádosti přezkoumávají, přestože je dříve odmítli.

Podle Zelenského se Kyjev nyní nachází v „absurdní situaci“ kvůli postoji Západu, který se „bojí, že Rusko válku prohraje. A nechce, aby ji prohrála Ukrajina.“

„Konečné vítězství Ukrajiny povede k porážce Ruska. A konečné vítězství Ruska povede k porážce Ukrajiny,“ dodal.

Ukrajinské úřady „chtějí, aby válka skončila pro nás spravedlivým mírem. Západ samozřejmě chce, aby válka skončila. Tečka. A to co nejdříve. A pro ně je to spravedlivý mír,“ prohlásil prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek zopakoval, že Moskva „nikdy neodmítla jednání na rozdíl od Ukrajinské strany“, přičemž se odvolával na Zelenského dekret z roku 2022, který oficiálně zakázal jednání s jeho Ruským protějškem.

Putin však zdůraznil, že Rusko neustoupí „ultimátům“ Kyjeva a jeho Západních podporovatelů, kteří se snaží získat prostřednictvím diplomacie to, co se jim nepodařilo získat na bojišti.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Zelenskyj kritizuje Západ za to, že chce ukončit konflikt first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie