Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj prišiel na neohlásenú návštevu Saudskej Arábie, stretol sa s korunným princom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Saudskej Arábie na vopred neohlásenú návštevu. Stretol sa s tamojším korunným princom Muhammadom bin Salmánom, informovali saudské médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP. Zelenského na letisku v prístavnom meste Džidda privítali saudskoarabskí predstavitelia vrátane poradcu pre národnú bezpečnosť a veľvyslanca na Ukrajine Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Saudskej Arábie na vopred neohlásenú návštevu. Stretol sa s tamojším korunným princom Muhammadom bin Salmánom, informovali saudské médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

Zelenského na letisku v prístavnom meste Džidda privítali saudskoarabskí predstavitelia vrátane poradcu pre národnú bezpečnosť a veľvyslanca na Ukrajine

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo na sociálnej sieti X fotografie zo stretnutia Zelenského a princa Muhammada, detaily tejto schôdzky však bezprostredne známe neboli.

Nemecké bojové vozidlo pechoty Lynx sa bude vyrábať aj na Ukrajine

Saudská Arábia je najväčším vývozcom ropy na svete. V tejto oblasti úzko spolupracuje s Ruskom a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu rozvíja svoje vzťahy s Moskvou aj s Kyjevom. Zároveň sa stavia sa do pozície možného sprostredkovateľa v tejto vojne.

Zelenskyj v posledných týždňoch precestoval viacero krajín v snahe získať podporu pre Kyjev a presvedčiť ich, aby sa zúčastnili na mierovom summite o Ukrajine, ktorý sa bude 15. a 16. júna konať v Švajčiarsku. Pozvanie dosiaľ potvrdilo vyše 90 krajín a organizácii, Saudská Arábia zatiaľ medzi nimi nie je, uviedli minulý týždeň regionálni diplomati pre AFP.

„Ukrajinská samovražda“. Intrigy v Kyjeve čoraz viac frustrujú Západ

Okrem svojich tradičných spojencov v Európskej únii a štátoch na Blízkom východe a v Ázii, ktoré majú užšie vzťahy s Ruskom, navštívil ukrajinský prezident aj Singapur, Filipíny a Katar.

Rijád zohral v septembri 2022 podľa AFP nečakanú úlohu, keď sprostredkoval prepustenie zahraničných bojovníkov zadržaných na Ukrajine vrátane dvoch zo Spojených štátov a piatich z Británie. Istý saudskoarabský predstaviteľ ešte vlani v marci povedal, že Saudská Arábia zostáva otvorená možnosti sprostredkovania s cieľom ukončiť prebiehajúcu vojnu na Ukrajine.

Zelenskyj Saudskú Arábiu naposledy navštívil vo februári tohto roka.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie