Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj prohlašuje, že potřebuje členství v NATO nebo jaderné zbraně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina musí buď vstoupit do NATO, nebo získat jaderné zbraně, což je poprvé od Ruské invaze, kdy navrhl, aby Ukrajina získala jaderné zbraně. Zelenskyj se tak vyjádřil během vystoupení na zasedání Evropské rady v Bruselu s tím, že tento argument uvedl v nedávném rozhovoru s bývalým prezidentem […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina musí buď vstoupit do NATO, nebo získat jaderné zbraně, což je poprvé od Ruské invaze, kdy navrhl, aby Ukrajina získala jaderné zbraně.

Zelenskyj se tak vyjádřil během vystoupení na zasedání Evropské rady v Bruselu s tím, že tento argument uvedl v nedávném rozhovoru s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

„V rozhovoru s Donaldem Trumpem jsem řekl – toto je naše situace: Jaké máme východisko? Buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, což pro nás bude obrana, nebo budeme muset mít nějakou alianci, kromě NATO. Ale dnes o žádné jiné alianci nevíme,“ uvedl Zelenskyj.

„Země NATO dnes nejsou ve válečném stavu. Země NATO spolu nebojují. V zemích NATO jsou lidé stále naživu. Díky Bohu. Proto jsme si vybrali NATO, a ne jaderné zbraně. A Donald Trump mě slyšel. Řekl, že máte pádný argument,“ dodal.

Později na tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Markem Rutte Zelenskyj své výroky bagatelizoval: „Nikdy jsme nemluvili o tom, že … se chystáme vyrábět jaderné zbraně nebo něco takového.“

Ve svém projevu na zasedání Evropské rady Zelenskyj odkázal na Budapešťské memorandum z roku 1994, v němž Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán souhlasily s odstraněním všech Sovětských jaderných zbraní ze svého území výměnou za bezpečnostní záruky ze strany USA, Spojeného království a Ruska. Jaderné zbraně se sice nacházely na území Ukrajiny, ale po rozpadu Sovětského svazu byly stále pod kontrolou Moskvy.

„Které jaderné státy utrpěly? Žádný kromě Ukrajiny… Kdo se vzdal svých jaderných zbraní? Všechny? Ne, pouze Ukrajina… Kdo dnes bojuje? Ukrajina,“ konstatoval Zelenskyj.

Jen několik dní před Ruskou invazí na Ukrajinu 24. února 2022 Zelenskyj prohlásil, že pokud konzultace se signatáři Budapešťského memoranda nevyústí v konkrétní bezpečnostní záruky, pak bude dohoda zpochybněna, což Rusko komentovalo jako hrozbu sestrojení jaderných zbraní.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Zelenskyj prohlašuje, že potřebuje členství v NATO nebo jaderné zbraně first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie