Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Železničiari chcú kúpiť vlaky do Košíc a Prahy za stovky miliónov. V hre je predĺženie do Nemecka a na Balkán

Za posledné desaťročia dal štát na vlaky miliardy eur. Väčšinu týchto nákupov financoval z eurofondov. Tie však pokrývali len regionálne linky a na diaľkových trasách, napríklad medzi Bratislavou a Košicami, zostali slúžiť staré mašiny vyrobené v 70. rokoch.  Zlý stav vozidiel hasila štátna akciovka v roku 2017 prenájmom 10 rušňov Vectron za zhruba 60 miliónov […]
Menej ako 1 min. min.

Za posledné desaťročia dal štát na vlaky miliardy eur. Väčšinu týchto nákupov financoval z eurofondov. Tie však pokrývali len regionálne linky a na diaľkových trasách, napríklad medzi Bratislavou a Košicami, zostali slúžiť staré mašiny vyrobené v 70. rokoch. 

Zlý stav vozidiel hasila štátna akciovka v roku 2017 prenájmom 10 rušňov Vectron za zhruba 60 miliónov eur. Opozičníci z OĽaNO (dnes hnutie Slovensko, pozn. red.) tento ťah kritizovali s tým, že keby bol štát minul vtedy trochu viac, mohol si vlaky aj kúpiť a problém by sa vyriešil na 30 rokov. Zmluva sa však o tri roky končí a nový kontrakt je zatiaľ v nedohľadne.

Nové vlaky majú nahradiť len trojročné súpravy pri Žiline. Podľa analytikov ich viac potrebuje východ

Železničiari preto vypracovali štúdiu, ktorá skúma možnosti, ako ďalej. Materiál porovnáva prenájom a nákup nových vlakov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie