Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Železník je krásna jednoročná rastlina. Prečítajte si o odrodách tejto krásnej a neobvyklej rastliny

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moolkum). Železník a jeho odrody nájdete v záhradách, herbároch, ale aj v domácich kvetináčoch. Rastlina sa zvyčajne spája s liečivými vlastnosťami, ale môže byť aj krásnou dekoráciou domu alebo záhrady. Čo sa oplatí vedieť o železníku?Foto: shutterstock/Moolkum Železník (Verbena) je jednou z mnohých rastlín, ktoré sa s príchodom teplejších […]
Menej ako 1 min. min.

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moolkum).

Železník a jeho odrody nájdete v záhradách, herbároch, ale aj v domácich kvetináčoch. Rastlina sa zvyčajne spája s liečivými vlastnosťami, ale môže byť aj krásnou dekoráciou domu alebo záhrady.

Čo sa oplatí vedieť o železníku?
Foto: shutterstock/Moolkum

Železník (Verbena) je jednou z mnohých rastlín, ktoré sa s príchodom teplejších dní objavujú v našich záhradách. Vďaka jej okrasným vlastnostiam sa čoraz viac ľudí rozhoduje pestovať ju v záhradách, ale aj na terasách či balkónoch. Čo sa oplatí vedieť o železníku?

Železník – odrody a niekoľko slov o samotnej rastline

Verbena a odrody tejto rastliny sa najprv spájajú s bylinkárstvom a lekárstvom. Medzičasom ju možno nájsť vo viac ako 150 druhoch. Na Slovensku je najobľúbenejší železník lekársky. Medzi okrasné druhy patria železník šípový, argentínsky a tuhý.

Verbena: starostlivosť o rastliny

Nie je to zložitá rastlina, takže je úspešne vhodná aj pre ľudí, ktorí so záhradkárčením začínajú. Starostlivosť o verbenu preto nebude náročná. Predovšetkým treba pamätať na zalievanie, ktoré sa však nesmie preháňať. Pôda sa nesmie presušovať, ale ani prelievať. Rastlinu treba z času na čas prihnojiť aj prípravkami pre kvitnúce rastliny. Ak chcete, aby rastlina kvitla čo najdlhšie, odstráňte všetky prepadnuté kvety. Uprednostňuje slnečné a teplé stanovište.

Železník uprednostňuje slnečné a teplé miesto.
Foto: shutterstock/IrinaSunnywind

Železník: ľahko sa pestuje

V prvom rade treba poznamenať, že v podstate všetky železníky, ktoré sú okrasnými rastlinami, sú hybridy. Okrem nich sa v podstate pestuje len verbena lekárska, ktorá sa používa v liečivých rastlinách. Verbena a pestovanie tejto rastliny nie sú náročné – a rovnako ani starostlivosť o ňu. Nie je to náročná rastlina, dokonca ani pokiaľ ide o substrát, v ktorom rastie. V zásade jej vyhovuje akákoľvek pôda, hoci najlepšie je, ak je úrodná, priepustná a humusová. Dobre znáša aj nepriaznivé poveternostné podmienky, ako je dážď alebo vietor – hoci takéto anomálie nesmú byť dlhodobé. Nie je však odolná voči mrazu. Môže sa pestovať z odrezkov alebo zo semien.

Môžete pestovať verbenu na balkóne?

Samozrejme – krásne ozdobí zábradlie. Jej kvety vďaka svojej intenzívnej farbe dobre vidieť. Medzi najbežnejšie farby patrí červená, ružová, fialová a biela. Môžete si ju vypestovať sami v debničkách alebo si kúpiť už hotové rastliny v záhradníctve. Verbenu na balkón môžete umiestniť aj do závesných kvetináčov, ktoré sa zavesia na strop. Keďže je odolná voči poveternostným vplyvom (okrem mrazu), je veľmi dobrou voľbou na pestovanie v zemi aj v kvetináčoch. V jej prospech hovorí aj jednoduché pestovanie a starostlivosť, pretože sa hodí pre začiatočníkov a tých, ktorí nemajú veľa času venovať sa pestovaniu rastlín.

Železník sa hodí na kobercové výsadby, do skupín na záhony či do truhlíc a záhradných nádob na balkóny a terasy.
Foto: shutterstock/andersphoto

Železník hybridný – potrebuje veľa pozornosti?

Podobne ako iné odrody, ani železník hybridný sa nepovažuje za náročnú rastlinu. Samozrejme, musíte jej zabezpečiť základné podmienky, t. j. dobrú pôdu a pravidelnú zálievku. Okrem toho sa oplatí odstraňovať burinu, ktorá nielenže odoberá rastline vodu a živiny, ale môže ju aj pripraviť o svetlo a časom zakryť krásne kvety. Železník hybridný treba chrániť aj pred slimákmi, ktorí majú túto rastlinu, žiaľ, veľmi radi. Nádherne vyzerá aj v skalkách, a to nielen v klasických záhonoch alebo kvetináčoch.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vysaďte ich vedľa hortenzií. Vašu záhradu vám budú závidieť všetci susedia

Kúpte si semená a zasejte ich do kvetináčov ešte dnes. Dávam vám slovo, že budú rásť až do mrazov

The post Železník je krásna jednoročná rastlina. Prečítajte si o odrodách tejto krásnej a neobvyklej rastliny appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie