Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zemětřesení v Německu? Výsledek AfD je šokující, říká Zrno. Odhalil příčiny vzestupu pravice

Přestože eurovolby v Německu vyhrála unie CDU/CSU se ziskem 30 procent, největším překvapením je podle Matyáše Zrna výsledek pravicově populistické a antiimigrační AfD – se svými 16 procenty se dostala na druhé místo a porazila i sociální demokraty (SPD) kancléře Olafa Scholze (14 procent). „Ten výsledek obzvláště vynikne v porovnání se spolkovými volbami v roce 2021. Tehdy měla […]
Menej ako 1 min. min.

Přestože eurovolby v Německu vyhrála unie CDU/CSU se ziskem 30 procent, největším překvapením je podle Matyáše Zrna výsledek pravicově populistické a antiimigrační AfD – se svými 16 procenty se dostala na druhé místo a porazila i sociální demokraty (SPD) kancléře Olafa Scholze (14 procent). „Ten výsledek obzvláště vynikne v porovnání se spolkovými volbami v roce 2021. Tehdy měla SPD 26 procent hlasů, to znamená, že ztratila polovinu. Naopak AfD posílila o čtyři procenta,“ řekl Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Grafy, čísla a interaktivní mapy. Vše, co potřebujete vědět o výsledcích evropských voleb

Alternativa pro Německo dosáhla skvělého výsledku i přes řadu skandálů, které se týkaly jejích špičkových lídrů do eurovoleb. Podle Zrna je to důsledek faktu, že klíčovým tématem letošních eurovoleb byla migrace, která se stala pilířem AfD, což potvrzují i volební preference německých dělníků a dalších manuálních pracovníků, kteří v minulosti tradičně tvořili voličské jádro SPD. „Pouhých 12 procent dělníků nyní volilo SPD. Naopak většina z nich – 34 procent – volila AfD. Z toho je vidět, že sociální otázky ani otázky ochrany planety pro ně už nejsou klíčové,“ sdělil Zrno.

Za další překvapení Zrno považuje výsledek Aliance Sahry Wagenknechtové – Rozum a spravedlnost (BSW), která se svými šesti procenty skončila pátá po Zelených s 12 procenty. „Jedná se o takovou osobní politickou stranu Sahry Wagenknechtové, která je něco jako ‚německá Kateřina Konečná‘ – levicová politička, jež se často vyjadřuje proti covidovým restrikcím a pomoci Ukrajině,“ vysvětlil Zrno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Posílení krajní pravice a pád Zelených. Voliči vybrali nové europoslance, co od nich očekávat?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie