Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zemiaky ich mimoriadne neobľubujú. S čím ich nekombinovať

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova). Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších druhov zeleniny na svete. Niet divu, pretože sú nielen chutné, výživné a zdravé, ale dajú sa podávať na mnoho rôznych spôsobov. Bohužiaľ, existujú kombinácie a gastronomické dvojice, ktoré zemiaky mimoriadne neobľubujú. S čím je lepšie ich nekombinovať? S čím je […]
Menej ako 1 min. min.

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).

Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších druhov zeleniny na svete. Niet divu, pretože sú nielen chutné, výživné a zdravé, ale dajú sa podávať na mnoho rôznych spôsobov. Bohužiaľ, existujú kombinácie a gastronomické dvojice, ktoré zemiaky mimoriadne neobľubujú. S čím je lepšie ich nekombinovať?

S čím je lepšie ich nekombinovať?
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

Zemiaky sú produktom, po ktorom by sme mali siahať čo najčastejšie – sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a energie. Sú tiež doslova baňou cenných minerálov, pričom na prvom mieste je draslík – v 100 g zemiakov nájdete až 443 mg tohto minerálu. Draslík ovplyvňuje nielen činnosť obličiek, ale reguluje aj krvný tlak a pomáha nervovému systému a svalom.

V 200 g zemiakov nájdete aj polovicu dennej potreby vitamínu C a to:

fosfor

zinok

horčík

jód

meď

mangán

vitamíny skupiny B

foláty

betakarotén

Zemiaky obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev, zväčšuje objem tráviaceho obsahu a rýchlo dodáva pocit sýtosti. Hovorí sa, že zemiaky obsahujú veľa kalórií, ale nie je to pravda. V 100 g varených zemiakov je len 73 kcal, 0,01 g tuku a vody. Pre porovnanie, v 100 gramoch čipsov je až 280 kcal.

Varené zemiaky sú preto nielen zdravé a výživné, ale aj nízkokalorické a môžu si ich vychutnať aj ľudia s diétou. Smažené zemiaky, zemiaky zaliate hustými omáčkami alebo spomínané čipsy sú úplne iný príbeh. Mali by sme po nich siahať oveľa menej často, a ak držíme diétu alebo počítame kalórie, mali by sme toto občerstvenie dokonca vynechať.

Hovorí sa, že zemiaky obsahujú veľa kalórií, ale nie je to pravda.
Foto: shutterstock/mirzamlk

Treba si uvedomiť, že existujú aj produkty a prísady, ktoré zemiaky mimoriadne neobľubujú a mali by sme sa vyhýbať ich kombinácii. Ktoré duo nám môže uškodiť?

Zemiaky nemajú rady takúto spoločnosť. S čím by ste sa mali vyhnúť ich kombinácii

Zemiaky sú bohatým zdrojom škrobu, ktorý reaguje so živočíšnymi bielkovinami, čo vedie k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. To má za následok nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Táto kombinácia prispieva k tomu, že sa nám jedlo ťažko trávi, takže zároveň môžeme rýchlo pribrať. Zemiaky by sa preto nemali kombinovať s tučným mäsom a omáčkami.

Zemiaky by sa nemali podávať so škvarkami a maslom. Potom sú kalorické a ťažko stráviteľné, čo môže spôsobiť bolesti brucha, pálenie záhy a zvýšiť hladinu cukru v krvi.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najčastejšia chyba pri varení zemiakov. Stratia svoje najcennejšie vlastnosti

Belgické hranolky sa líšia od tradičných. Zistite, prečo ich gurmáni tak milujú

The post Zemiaky ich mimoriadne neobľubujú. S čím ich nekombinovať appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie