Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žemľa s maslom? Žiadna z týchto vecí. Vyhnite sa takýmto kombináciám na tanieri. Kilá tehál navyše

20.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova). Pri plánovaní jedál chceme, aby boli chutné a zdravé. Keď chceme schudnúť, zameriame sa na vyhýbanie sa sladkostiam a vyprážaným jedlám. Zabúdame však, že niekedy spojenie dvoch zdravých vecí už zdravé nie je. Aké produkty by ste pri chudnutí nemali kombinovať? Aké produkty by ste pri chudnutí […]
Menej ako 1 min. min.

20.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).

Pri plánovaní jedál chceme, aby boli chutné a zdravé. Keď chceme schudnúť, zameriame sa na vyhýbanie sa sladkostiam a vyprážaným jedlám. Zabúdame však, že niekedy spojenie dvoch zdravých vecí už zdravé nie je. Aké produkty by ste pri chudnutí nemali kombinovať?

Aké produkty by ste pri chudnutí nemali kombinovať?
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

O nemiešaní uhoriek a paradajok už asi väčšina z nás počula. Je to všetko kvôli askorbináze v uhorkách, ktorá rozkladá vitamín C z paradajok. Preto je lepšie snažiť sa túto zeleninu nedávať do šalátu alebo pridať dresing s octom alebo citrónovou šťavou. Stojí však za zmienku, že hovoríme o malých množstvách vitamínu, takže konzumácia uhoriek a paradajok nespôsobí skorbut.

V jedálničku je však viac kombinácií, ktoré nie sú najlepšie a môžu tiež zvyšovať pravdepodobnosť priberania. Aké produkty by ste pri chudnutí nemali kombinovať? Čo by ste spolu nemali jesť?

Aké produkty by ste pri chudnutí nemali kombinovať? Buďte opatrní pri takýchto dvojiciach

Niektoré kombinácie v jedálničku môžu byť zdraviu škodlivé, pri iných namiesto chudnutia priberiete. Kombinácia sacharidov a tukov je lídrom. Hovoríme o takých dvojiciach, ako sú zemiaky s maslom alebo oškvarky, ale nielen. Pridanie mastnej omáčky, nielen majonézy, ale aj zdravšieho olivového oleja do šalátu, bude mať za následok nadbytok kalórií v zdravom jedle.

Žemľa s maslom, hoci je synonymom niečoho jednoduchého, vôbec nie je taká jednoduchá. Častá kombinácia jednoduchých sacharidov, najmä cukrov, s nasýtenými tukmi môže mať za následok nadmernú tvorbu tukového tkaniva, ako aj syntézu triglyceridov a cholesterolu.

Čo by ste spolu nemali jesť? Nielen paradajky a uhorky

V stravovaní by ste si mali dávať pozor nielen na kombinácie zvyšujúce kalorický obsah jedál, ale aj na antinutričné ​​látky. Aj keď správna a vyvážená strava zabráni akýmkoľvek nedostatkom, je dobré pamätať na to, aby ste sa snažili kombinovať niektoré produkty čo najmenej. Čo nejesť spolu?

Výrobky bohaté na železo a tie, ktoré sú bohaté na vápnik, napr. cvikla s mliečnymi výrobkami – železo môže znižovať vstrebávanie vápnika.

Morské ryby a brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, sója – zelenina a sója obsahujú strumy, ktoré obmedzujú vstrebávanie jódu. Varte ich však bez pokrievky, aby ste znížili ich množstvo.

Výrobky bohaté na oxaláty s výrobkami bohatými na vápnik, ako je kel, brokolica, ružičkový kel, cvikla, špenát a mliečne výrobky – šťavelany v kombinácii s vápnikom môžu viesť k ukladaniu obličkových kameňov.

Rôzne vysokobielkovinové produkty v jednom jedle – to zaťažuje nielen tráviaci systém, ale aj pečeň a obličky. Je však dobré kombinovať dve formy bielkovín, napr. rastlinné produkty so živočíšnou bielkovinou alebo mliečnymi výrobkami.

K jedlu nepite horúci čaj ani kávu – tieto nápoje znižujú vstrebávanie železa.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nadbytok antioxidantov môže spôsobiť škody. Je dôležité vyhnúť sa jednej veci

Čo jesť, aby ste sa dožili 100?

The post Žemľa s maslom? Žiadna z týchto vecí. Vyhnite sa takýmto kombináciám na tanieri. Kilá tehál navyše appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie