Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zemřel ikonický herec Sutherland. Zazářil ve snímku MASH či ve filmové sérii Hunger Games

„S těžkým srdcem vám oznamuji, že můj otec Donald Sutherland zemřel. Osobně ho považuji za jednoho z nejdůležitějších herců filmové historie. Nikdy se nezalekl žádné role – dobré, špatné ani ošklivé. Miloval to, co dělal, a dělal to, co miloval, a víc si člověk nemůže přát,“ napsal hercův syn Kiefer Sutherland na sociální síti X. Podle zpravodajství […]
Menej ako 1 min. min.

„S těžkým srdcem vám oznamuji, že můj otec Donald Sutherland zemřel. Osobně ho považuji za jednoho z nejdůležitějších herců filmové historie. Nikdy se nezalekl žádné role – dobré, špatné ani ošklivé. Miloval to, co dělal, a dělal to, co miloval, a víc si člověk nemůže přát,“ napsal hercův syn Kiefer Sutherland na sociální síti X.

Podle zpravodajství CNN herec podlehl těžké nemoci.

Sutherland začínal jako rozhlasový reportér v kanadské lokální stanici CKBW, studoval inženýrství na Torontské univerzitě a v Kanadě rovněž získal první herecké zkušenosti ve studentském spolku komiků, než odjel do Londýna a později do Skotska studovat herectví.

ČTĚTE TAKÉ: Z utajovaného bratra herce Vladimíra Dlouhého se stal miliardář. Na čem zbohatl?

Za svou kariéru, která trvala přes šedesát let, si Sutherland zahrál téměř ve 200 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara. První velký úspěch zaznamenal v roce 1967, když byl obsazen do role ve snímku Tucet špinavců, hvězdně obsazeném filmu, který se stal velkým hitem. Za průlomovou roli se však dá považovat postava chirurga Hawkeye Pierce, kterou ztvárnil ve filmu MASH z roku 1970.

O několik let později si v dramatu Klute a psychologickém filmu Teď se nedívej zahrál po boku dvou z nejslavnějších hereček té doby – Jane Fondové a Julie Christiové.

„Byla to jeho schopnost prokázat porozumění, která tolik prospěla jeho rolím každodenního, obyčejného člověka,“ napsal deník Rolling Stone a dodal, že v oscarovém filmu Obyčejní lidé se Sutherland napojil na cosi „hluboce osobního“, když ztvárnil Calvina, apatického otce, který se potýká s úmrtím svého syna a spory mezi svou dominantní ženou a synem se sebevražednými sklony.

Dále se objevil například ve snímcích Loupež po italsku, Pýcha a předsudek či Obchodník se smrtí.

Média o Sutherlandovi opakovaně hovořila jako o „jednom z nejlepších herců, který nikdy nevyhrál Oscara“, například britské deníky The Telegraph a The Guardian nebo server IndieWire.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na festival do Varů přijede hvězda Pána prstenů, uvede svůj film. Dorazí i další světová esa

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie