Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zemřel rokenrolový kytarový bůh, podlehl zákeřné nemoci. Ovlivnil Harrisona nebo Springsteena

Kytarista Duane Eddy zemřel na rakovinu v úterý v nemocnici Williamson Health ve Franklinu ve státě Tennessee. Web ABC News o tom informovala jeho manželka Deed Abbateová. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NobodyListen je posedlý dříč, říká Kretík. A proč Calin a Viktor Sheen nepotřebují reklamu? Eddy vytvořil jedinečný zvuk založený na předpokladu, že basové struny kytary znějí […]
Menej ako 1 min. min.

Kytarista Duane Eddy zemřel na rakovinu v úterý v nemocnici Williamson Health ve Franklinu ve státě Tennessee. Web ABC News o tom informovala jeho manželka Deed Abbateová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NobodyListen je posedlý dříč, říká Kretík. A proč Calin a Viktor Sheen nepotřebují reklamu?

Eddy vytvořil jedinečný zvuk založený na předpokladu, že basové struny kytary znějí na nahrávkách lépe než ty vysoké. „Měl jsem charakteristický zvuk, který lidé poznali, a toho jsem se v podstatě držel. V žádném případě nepatřím k nejlepším technickým hráčům, jen jsem se nejlépe prodával,“ řekl v rozhovoru v roce 1986. „Spousta kluků je s kytarou zručnější než já. Hodně z toho je nad moje síly. Ale něco z toho není to, co bych chtěl z kytary slyšet,“ dodal.

Eddy nahrál více než 50 alb, přičemž některá z nich vyšla v reedicích. Po celém světě se prodalo více  než 100 milionů jeho desek. Od osmdesátých let už příliš nehrál.

Narodil se v Corningu ve státě New York a vyrůstal ve Phoenixu, kde v pěti letech začal hrát na kytaru. V roce 1958 podepsal smlouvu s Jamie Records z Filadelfie. Brzy následoval hit Rebel Rouser, který ho proslavil. Jeho dalšími známými skladbami jsou Peter Gunn a Because They’re Young. Čtyři jeho písně byly použity v počítačové hře Mafia II. V roce 1994 byl uveden do Rokenrolové síně slávy.

Jeho fanoušky byli Paul McCartney a George Harrison, s oběma po jejich konci v Beatles nahrával. Eddy ovlivnil řadu rockových kytaristů, včetně Jimiho Hendrixe a Bruce Springsteena, informuje web New York Times. „Duane Eddy byl frontmanem, prvním rokenrolovým kytarovým bohem,“ cituje web Rhino Records Johna Fogertyho, zpěváka a kytaristu skupiny Creedence Clearwater Revival.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zázrak medicíny? Žena dostala prasečí orgány a umělé srdce. Hazard s pandemií, varují experti

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie