Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zemřel velikán světové literatury Ismail Kadare. Jeho romány se těšily oblibě i v Česku

„Albánie a Albánci ztratili svého literárního génia a osvoboditele svého ducha, Balkán básníka svých mýtů, Evropa a svět jednoho z nejrenomovanějších zástupců moderní literatury,“ uvedl v prohlášení albánský prezident Bajram Begaj. ČTĚTE TAKÉ: Kulturní válka kvůli AVU. Pláč stárnoucích mužů, či rozumný boj proti aktivistickým trendům? Šéfredaktor nakladatelství Onufri Bujar Hudhri uvedl, že známý autor […]
Menej ako 1 min. min.

„Albánie a Albánci ztratili svého literárního génia a osvoboditele svého ducha, Balkán básníka svých mýtů, Evropa a svět jednoho z nejrenomovanějších zástupců moderní literatury,“ uvedl v prohlášení albánský prezident Bajram Begaj.

ČTĚTE TAKÉ: Kulturní válka kvůli AVU. Pláč stárnoucích mužů, či rozumný boj proti aktivistickým trendům?

Šéfredaktor nakladatelství Onufri Bujar Hudhri uvedl, že známý autor zemřel v pondělí ráno. Podle nemocnice byl převezen na pohotovost poté, co utrpěl zástavu srdce.

Kadare se stal mezinárodně uznávaným po vydání svého románu Generál mrtvé armády v roce 1963, kdy v Albánii ještě vládla komunistická vláda diktátora Envera Hodži.

Kadare uprchl z Albánie do Francie na podzim roku 1990, jen několik měsíců před pádem komunistického režimu po studentských protestech v prosinci předchozího roku. Žil v Paříži a nedávno se vrátil do Tirany.

Kadare byl za svá díla, která zahrnovala více než osmdesát románů, divadelních her, scénářů, básní, esejů a povídkových sbírek přeložených do pětačtyřiceti jazyků, oceněn řadou mezinárodních cen. Stal se mimo jiné v roce 2005 prvním laureátem Mezinárodní Man Bookerovy ceny. Česky vyšly například jeho romány Palác snů, Krvavý duben, Generál mrtvé armády či Kdo přivezl Doruntinu?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mortensen nadchnul fanoušky ve Varech. Po příjezdu rozdával podpisy a ochotně se fotil

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie