Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Úniu povedie Von der Leyen, Costa, Kallas

Európsky summit schválil vedenie troch kľúčových inštitúcií. Na čelo Komisie nominoval Ursulu von der Leyen, Radu povedie António Costa, šéfkou diplomacie bude Kaja Kallas. Žiadne veľké prekvapenie sa tak nekonalo. Podľa viacerých európskych diplomatov trvalo dohadovanie za zavretými dverami len asi hodinu. Na schválenie nominácií nebol potrebný jednomyseľný súhlas, zdržalo sa či proti hlasovalo len […]
Menej ako 1 min. min.

Európsky summit schválil vedenie troch kľúčových inštitúcií. Na čelo Komisie nominoval Ursulu von der Leyen, Radu povedie António Costa, šéfkou diplomacie bude Kaja Kallas.

Žiadne veľké prekvapenie sa tak nekonalo. Podľa viacerých európskych diplomatov trvalo dohadovanie za zavretými dverami len asi hodinu. Na schválenie nominácií nebol potrebný jednomyseľný súhlas, zdržalo sa či proti hlasovalo len zopár lídrov.

Slovensko zastupoval na summite prezident Pellegrini. Hoci predtým avizoval problém s dvoma menami – bývalému portugalskému premiérovi Costovi vyčítal, že sa zasadil za pozastavenie členstva Smeru a Hlasu u eurosocialistov, estónskej premiérke Kallas zas vyčítal, že nerobí „politiku na všetky štyri strany“ –, údajne hlasoval za všetkých kandidátov.

Podporia susedia Slovenska Ursulu von der Leyen?

Maďarsko a Slovensko von der Leyen ju kritizujú a pravdepodobne ju nepodporia. Poľsko je rozdelené podľa politických strán, pričom niektoré kandidátku podporujú, iné sú proti. Česko je ambivalentné a zameriava sa skôr na získanie vplyvných pozícií v rámci EÚ.

Podľa diplomatických zdrojov maďarský premiér hlasoval proti Ursule von der Leyen a zdržal sa pri Kaji Kallas. Antónia Costu podporil.

Otáznym bol postoj talianskej premiérky Giorgie Meloni. Pred summitom kritizovala, že nominácie dohodli zástupcovia troch politických skupín – ľudovcov, socialistov a liberálov. Jej konzervatívno-nacionalistická ECR bola z rokovaní vylúčená napriek tomu, že je v Európskom parlamente treťou najsilnejšou. Nedostala ani žiadnu nomináciu na top pozíciu.

Talianska premiérka sa pri hlasovaní o von der Leien zdržala, hlasovala proti Kallas a Costovi.

Estónska premiérka Kaja Kallas o vlastnej nominácii nehlasovala. Z miestnosti odišla a hlasovacie právo odovzdala fínskemu premiérovi.

Pre Ursulu von der Leyen je to len prvý krok, musí ešte získať podporu europarlamentu. Napriek úspechom krajne pravicových strán v eurovoľbách si väčšinu udržali ľudovci, socialisti a liberáli – spolu majú 399 hlasov. Von der Leyen potrebuje na zvolenie 362 hlasov.

Problémom je, že ju asi nepodporia všetky národné delegácie z centristických skupín. Hlasy preto bude hľadať aj u zelených, prípadne časti ECR.

Ak ju europarlament na budúci mesiac neschváli, lídri majú jeden mesiac na výber ďalšieho kandidáta.

Kaja Kallas zas absolvuje sériu vypočutí vo výboroch Európskeho parlamentu – výbor pre zahraničné veci (AFET) a podvýbor pre bezpečnosť a obranu (SEDE). Začnú koncom septembra.

Nakoniec bude europarlament hlasovať o schválení celej komisie en bloc vrátane šéfky diplomacie Kaji Kallas.

Costa ako budúci šéf Rady súhlas europarlamentu nepotrebuje. Do úradu nastúpi 1. decembra po odstúpení súčasného predsedu Charlesa Michela. Jeho funkčné obdobie trvá dva a pol roka a očakáva sa, že bude znovuzvolený na ďalší mandát.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie