Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žiadne trenie ani chemické bielenie. Na odstránenie škvŕn z kuchynských utierok stačí len malé množstvo

25.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Linguist). Textilné utierky alebo aj kuchynské utierky sú praktickou pomôckou, ktorá je užitočná nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti. Môžu sa používať mnohokrát, ale s každým ďalším použitím začínajú vyzerať horšie a horšie. Zvyšky omrviniek, škvrny od jedla alebo zvyšky ovocia si vyžadujú použitie silných odstraňovačov škvŕn. […]
Menej ako 1 min. min.

25.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Linguist).

Textilné utierky alebo aj kuchynské utierky sú praktickou pomôckou, ktorá je užitočná nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti. Môžu sa používať mnohokrát, ale s každým ďalším použitím začínajú vyzerať horšie a horšie. Zvyšky omrviniek, škvrny od jedla alebo zvyšky ovocia si vyžadujú použitie silných odstraňovačov škvŕn. To však neznamená, že ide len o výrobky zakúpené v obchode. Domáce riešenia si oveľa lepšie poradia aj s tými najodolnejšími škvrnami.

Ako odstrániť škvrny z kuchynských utierok?
Foto: shutterstock.com/Linguist

Ako odstrániť škvrny z kuchynských utierok?

Zásoba kuchynských utierok je nevyhnutnou súčasťou vybavenia každej kuchyne. Hoci ich čoraz častejšie nahrádzame papierovými utierkami, stále sa najlepšie hodia na utieranie mokrého riadu, čistenie omrviniek zo stola alebo na ochranu hrncov s jedlom pred únikom tepla. Zvyčajne si vyberáme výrobok vo farbách, ktoré ladia s kuchynským nábytkom, alebo v pastelových farbách. Hoci takéto utierky vyzerajú pekne hneď po zakúpení, stačí chvíľa, aby na nich vykvitli pestrofarebné škvrny od jedla.

Už po jednom použití odolná špina zmizne.
Foto: shutterstock/Alexeysun

Odolná špina zbavuje tkaniny všetkého pôvabu. Ako sa ukázalo, vôbec ich nemusíte namáčať do drahých chemikálií, stačí vyskúšať niekoľko osvedčených metód od skúsených žien v domácnosti. Jedna z nich zahŕňa prevarenie vody, následné naliatie do misky a pridanie celého balíčka jedlej sódy. Po dôkladnom premiešaní namočte špinavé utierky a po 20 minútach ich sceďte a nastavte na štandardné pranie. Už po jednom použití odolná špina zmizne.

Čím vybieliť kuchynské utierky?

Niektoré škvrny si vyžadujú rýchlu reakciu. Čím dlhšie nasiaknu do kuchynských utierok, tým ťažšie sa ich zbavíte. Nie vždy sa dokážeme pustiť do odstraňovania škvŕn v tej istej sekunde. Pobyt v kuchyni spravidla zahŕňa vykonávanie niekoľkých rôznych prác naraz. Keď konečne príde čas zbaviť sa škvŕn, stačí, ak siahneme do skrine po obyčajnom octe. Môžeme ho použiť dvoma spôsobmi.

Prvý spôsob spočíva v tom, že sa na škvrny naleje časť prípravku a pred praním ním necháte utierky nasiaknuť. Druhá metóda si vyžaduje, aby sme do priestoru pre prací prostriedok nasypali ¼ šálky pracieho prášku a do priestoru pre oplachovací prostriedok približne ½ šálky octu. Dôležité je, že v práčke vôbec nemusíme voliť vysokú teplotu, stačí nastaviť cyklus, ktorý používa studenú vodu. Keď práčka signalizuje koniec prania, všimnete si, že tkaniny boli nielen zbavené škvŕn, ale navyše získali svoju pôvodnú mäkkosť.

Odstraňovanie škvŕn z kuchynských utierok

Amoniak je prípravok, ktorým môžete rýchlo nahradiť prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu. Stačí malé množstvo. Amoniak možno použiť aj pri každodennom čistení a na odstraňovanie škvŕn z kuchynských utierok. Ako ho používať? Jednoducho choďte do kúpeľne, otvorte zásuvku na prací prostriedok v práčke a do priehradky na aviváž nalejte ½ šálky octu a 1 plnú polievkovú lyžicu amoniaku.

Do priehradky na aviváž nalejte ½ šálky octu a 1 plnú polievkovú lyžicu amoniaku.
Foto: shutterstock/Leestudio

Pri používaní tejto metódy nezabudnite nosiť rukavice, pretože amoniak môže poškodiť jemnú pokožku na rukách. Teraz už len zostáva zapnúť najčastejšie používaný režim prania a počkať na účinok. Stojí za to vedieť, že amoniak je pomerne bežnou zložkou mnohých čistiacich prostriedkov. Vykazuje silné vlastnosti pri odstraňovaní škvŕn a v kombinácii s octom rozkladá nepríjemný zápach tkanín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mnoho ľudí používa kapsuly na pranie nesprávne. Následky môžu byť vážne

Túto kuchynskú prísadu používali naše babičky na pranie. Pridajte ju do práčky a uvidíte zázraky

The post Žiadne trenie ani chemické bielenie. Na odstránenie škvŕn z kuchynských utierok stačí len malé množstvo appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie