Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žiarsky juniorský basketbalista Jakub Inštitoris (12): Všimli si ho aj v Prievidzi, odohral s nimi päť medzinárodných turnajov 

O tom, že v Žiari máme nespočetné množstvo mládežníckych športových talentov, nie je pochýb. Tentokrát sme sa rozhodli predstaviť vám mladý basketbalový talent, 12-ročného Jakuba Inštitorisa zo Žiaru nad Hronom, ktorý od roku 2021 pôsobí v žiarskom basketbalovom klube. Jakuba si počas vzájomných zápasov všimol susedný klub z Prievidze, v ktorom od septembra 2023 hosťoval. […]
Menej ako 1 min. min.

O tom, že v Žiari máme nespočetné množstvo mládežníckych športových talentov, nie je pochýb. Tentokrát sme sa rozhodli predstaviť vám mladý basketbalový talent, 12-ročného Jakuba Inštitorisa zo Žiaru nad Hronom, ktorý od roku 2021 pôsobí v žiarskom basketbalovom klube. Jakuba si počas vzájomných zápasov všimol susedný klub z Prievidze, v ktorom od septembra 2023 hosťoval. Práve s týmto klubom sa mu podarilo zúčastniť niekoľkých medzinárodných turnajov, z ktorých si mladí basketbalisti doniesli prevažne zlato. 

Jakub hrá basketbal od septembra 2021 za žiarsky basketbalový klub. Od septembra 2023 hosťoval v prievidzskom basketbalovom klube MBA Prievidza, s ktorým sa počas jeho hosťovania zúčastnil až piatich medzinárodných turnajov, z ktorých si prievidzskí mládežníci v kategórii U12 priniesli až 4 x zlato, a to z turnajov ako: Kaunas cup (Litva), El Carpio (Španielsko), Torneo di Haloween Pesaro (Taliansko), Noah Berge Cup – Chemnitz (Nemecko). Na turnaji La Roda v Španielsku si mladí basketbalisti zahrali s významnými basketbalovými európskymi akadémiami, v ktorých hrajú chlapci z rôznych krajín. Na tomto turnaji skončili Prievidžania spolu s Jakubom na krásnom piatom mieste

Výnimočnými športovými úspechmi sa chlapcom podarilo dostať aj do TV Markíza – po úspešnom turnaji v Kaunas cupe boli ako frajer na záver v športových novinách, po zápase s FC Barcelona hosťovali v markizáckom Teleráne a nakoniec boli aj hosťami Zlatice Švajdovej v jej programe o zlatých talentoch.

Prievidzskí mládežnícki basketbalisti ho prijali medzi seba

„Na turnaji La Roda sme sa zúčastnili nedávno. Boli tam basketbalové tímy ako Real Madrid či Travel Team  poskladaný z výberu hráčov z celej Európy,“ opisuje zážitok z medzinárodného mládežníckeho basketbalového turnaja len 12-ročný Jakub Inštitoris, ktorý za 11 mesiacov svojho hosťovania v basketbalovom klube MBA Prievidza stihol všetky turnaje so spoluhráčmi absolvovať a  z piatich turnajov priniesť až 4 x zlato.

Boli to práve Prievidžania, ktorí si talentovaného Jakuba všimli počas vzájomných zápasov medzi Žiarom a Prievidzou a rozhodli sa ho osloviť s ponukou hosťovania v ich klube. Jakubovi sa hosťovanie v neďalekom meste natoľko zapáčilo, že by v MBA Prievidza chcel zostať.

„Prievidza bol a aj je najlepší klub na Slovensku, čo sa basketbalovej prípravy týka. Bolo pre mňa veľkým prekvapením, keď ma do takého klubu zavolali,“ neskrýva svoje nadšenie mladý basketbalový talent s tým, že najprv v Prievidzi absolvoval letný basketbalový kemp. „Prišiel som na kemp, začal som tam trénovať a už som tam nejako zostal,“ hovorí Jakub, pre ktorého je pôsobenie v prievidzskom klube veľkou výzvou a zároveň skvelým „odrazovým mostom“ v jeho basketbalovej kariére i do budúcna.

Vystriedal niekoľko športov, učaroval mu basketbal

Basketbalu sa mladý športovec venuje skoro 4 roky. „Začínal som v Žiari. Najprv som hral futbal, vystriedal som veľmi veľa športov, dokonca som pôsobil aj v atletickom klube v Žiari, odkiaľ mám niekoľko medailí,“ spomína na svoje športové začiatky Jakub. K basketbalu ho priviedli kamaráti a spolužiaci.

„Kamarát má v družine učil nejaké basketbalové triky, tak som sa rozhodol, že s ním pôjdem na prvý tréning a vyskúšam to,“ hovorí Jakub, ktorý s basketbalom začal v prípravke, vtedy pod trénerskou taktovkou Štefana Muhu. „Potom ma trénoval pán tréner Baláž, ktorého vystriedal tréner Mráz, V U12 ma trénoval pán tréner Valent, potom ma „draftovali“ do U14, kde ma trénoval pán tréner Kucej. V Prievidzi ma aktuálne trénujú Tomáš Bulík a Marek Bulík,“ vymenúva trénerov, pod ktorých vedením sa prepracoval až do Prievidze, kde okrem klasických basketbalových tréningov absolvujú mladí športovci počas týždňa aj niekoľko ďalších. Okrem basketbalu majú športovci aj atletické tréningy, zamerané na beh, kondičné tréningy či tréningy zamerané na basketbalové triky a zručnosti.

Čo sa intenzity tréningov týka, Jakub trénuje 5 x do týždňa a basketbalu venuje takmer všetok svoj voľný čas. „V Prievidzi sa snažím byť maximálne štyrikrát do týždňa, keď mi to časovo nevyjde, idem na tréning do Žiaru,“ hovorí mladý basketbalista, ktorý na rozhovor s nami prišiel spolu so svojou mamou, Katarínou Inštitoris.

Basketbalom žije celá Jakubova rodina

Zaujímalo nás teda, či nie je pravidelné dochádzanie do Prievidze vyčerpávajúce, alebo finančne náročné. „Dochádzanie riešime tak, že sa striedame s rodičmi Jakubovho kamaráta, ktorý takisto trénuje v MBA Prievidza v kategórii U13, takže raz vozíme chlapcov my a potom zas jeho rodičia, aspoň takto si to na polovičku riešime časovo, i finančne,“ dodáva Jakubova mama Katarína. Svojho syna však v športovaní podporujú a nehodlajú s tým prestať.

„V Prievidzi sa má stále kam posúvať,“ hovorí Katarína a dodáva: „Páči sa mi, že také malé mesto ako Prievidza dokáže poraziť tímy z veľkých miest. U12 z Prievidze si dokonca zahrali priateľský zápas  s U12 klubom FC Barcelona, čo je jeden z najsilnejších basketbalových klubov v Európe. Naši s nimi síce nevyhrali, no už len to, že s nimi odohrali zápas, bola pre nich obrovská pocta,“ neskrýva nadšenie matka mladého basketbalistu.

Počas rozhovoru nás tiež zaujímalo, kedy Jakubovi rodičia zistili, že je talent na basketbal. „Jakub bol vždy športový typ, začínal, ako každý chlapec, klasicky, futbalom v Pohroní, potom vyskúšal karate, neskôr sa zas venoval atletike, čo bol skvelý základ pre mladého športovca. To nám hovoria všetci, že atletika je skvelý základ pre pohybové zručnosti a teda pre každého, kto sa chce športu i ďalej profesionálne venovať,“ vysvetľuje Jakubova mama a dodáva, že lepší základ, ako v žiarskom atletickom klube, Jakub ani nemohol dostať. Na basketbal, ako sme už spomínali vyššie, ho „zlanárili“ kamaráti. Výšku má vraj po otcovi, ktorý meria dva metre.

Basketbalom žije celá Jakubova rodina. „Snažíme sa ho vždy prísť na turnaj povzbudiť. Ten šport baví aj nás a stále si hovoríme, že je to perfektná vec, ako deti majú tráviť svoj voľný čas,“ hovorí Katarína a pokračuje: „Radšej budem sem investovať svoj čas a svoje sily i financie, len aby sa tomu venoval, kým ho to baví,“ hovorí hrdá matka, ktorá odporúča rodičom, aby, keď môžu, podporili svoje deti v akomkoľvek športe. „V Žiari máme kopu úžasných športov a športových klubov, šport je dobrý základ, nielen, čo sa disciplíny týka, ale deti majú pohyb a sú na čerstvom vzduchu. A ako bonus sú skvelé kamarátstva, deti sú v kolektíve, v ktorom sa venujú spoločnému hobby,“ hovorí Katarína Inštitoris a dodáva, že aj vďaka športu má človek možnosť cestovať a spoznávať svet.

Jakubov odkaz rovesníkom: Ak máte radi šport, dajte doň všetok svoj voľný čas

A čo Jakub? Aký je jeho sen? Chcel by sa basketbalu venovať i profesionálne? „Áno, chcel by som sa stať profesionálnym basketbalistom,“ hovorí Jakub s úsmevom. Momentálne hrá na pozícii rozohrávača. „Niekto je lepší na obranu, niekto zas na útok, niekto zas lepšie strieľa. Ja sa cítim dobre v pozícii rozohrávača,“ hovorí. Jakub okrem basketbalu, ktorému venuje všetok voľný čas, rád hrá hry, ping pong alebo bedminton či futbal, čo berie ako oddych v čase, keď nedribluje s loptou na kôš. Na otázku, čo ho na basketbale baví najviac, odpovedá s úsmevom: „Baví ma, keď tam mám kamarátov a samozrejme aj to, keď vyhráme.“

A aké sú plány mladého športovca do budúcna? „Keď budem starší, tak by som sa chcel prepracovať do nejakého zahraničného klubu alebo ostať v Prievidzi, ešte uvidím,“ dodal smelo mladý basketbalista, ktorý má pre svojich rovesníkov jasný odkaz: „Ak máte radi šport a chcete sa mu venovať, dajte do toho všetok svoj voľný čas, aj mimo tréningov, aby ste sa zlepšili a možno dačo v živote dosiahnete,“ hovorí Jakub na záver.

(šov)
Foto: Archív J. Inštitorisa

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie