Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žihľavový hnoj je najlepším hnojivom, ktoré môžete svojim rastlinám poskytnúť. Zabudnite na chemikálie, vezmite si rukavice

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen). Nielen v kuchyni sa vraciame k metódam starých mám. Preto sa oplatí preniesť dobré návyky a šetrnosť aj do záhrady a na to je ideálne spoľahlivé žihľavové hnojivo. Toto ekologické hnojivo prekoná chemikálie z obchodu – s touto jednoduchou metódou budú vaše kvety, kríky a zelenina rásť […]
Menej ako 1 min. min.

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen).

Nielen v kuchyni sa vraciame k metódam starých mám. Preto sa oplatí preniesť dobré návyky a šetrnosť aj do záhrady a na to je ideálne spoľahlivé žihľavové hnojivo. Toto ekologické hnojivo prekoná chemikálie z obchodu – s touto jednoduchou metódou budú vaše kvety, kríky a zelenina rásť ako huby po daždi.

Ako pripraviť žihľavové hnojivo?
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Namiesto postrekovania chemickými hnojivami alebo postrekmi je oveľa lepšie vrátiť sa ku koreňom a siahnuť po vidieckej metóde, ktorú kedysi používali naše staré mamy. Žihľavový hnoj je príroda sama a pomôže vašim rastlinám krásne rásť v záhrade, bez chorôb a škodcov.

Žiadne postreky ani umelé hnojivá. Žihľavová kaša robí zázraky

Žihľavová kaša je prírodné a veľmi účinné hnojivo pre mnohé rastliny a zeleninu. Ak sa necháte zlákať a budete ňou svedomito polievať, môžete sa pripraviť na najväčšie výnosy, ako aj na krásny kvet v záhrade. Jedinou nevýhodou je odpudivý zápach – ale to je malá pikantnosť v porovnaní s plusmi, ktoré z tejto metódy vyplývajú.

Okrem výživy rastlín zaručuje žihľavový hnoj aj ochranu pred škodcami a rôznymi chorobami, ktoré radi napádajú vaše ovocné kríky, zeleninové záhony a záhony s inými druhmi. Tento čarovný, aj keď trochu odpudivo páchnuci odvar je tiež elixírom rastu nielen pre paradajky, ale aj ruže, maliny, jahody a ihličnany. Treba však pamätať na to, aby ste ho nepoužívali na rododendrony, vresy, cesnak a toľko pestovanú cibuľu.

Nie všetky rastliny môžete polievať hnojivom zo žihľavy.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Ako pripravíte žihľavovú kašu? Je to jednoduché, ale časovo náročné

Podľa babičkinej metódy stačí na prípravu kaše kilogram čerstvo natrhaných žihľav a 10 litrov vody. Stačí, ak bylinky vložíte do suda alebo vedra a zalejete ich tekutinou. Všetko starostlivo premiešajte a prikryte gázou. Je dôležité, aby ste nádobu tesne neuzavreli – potom sa vám hnojivo nepodarí.

Takto pripravená kaša sa každých niekoľko dní premieša. Hnojivo je pripravené po troch alebo dokonca štyroch týždňoch. Potom tekutinu zrieďte vodou a zalievajte kvety, zeleninu alebo kríky. Hotový elixír sa môže použiť na:

hnojenie rastlín (pomer 1:10),

ochrana proti škodcom (pomer 1:20),

boj proti hubovým chorobám (1:5),

podpora vývoja listov a kvetov (1:50),

hnojenie pôdy a kompostu (bez riedenia).

Jediné čo potrebujete, je čerstvo natrhaná žihľava.
Foto: Shutterstock/encierro

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevonia, ale jeho účinnosť je pôsobivá. Ako vyrobiť žihľavové hnojivo

Žihľavové hnojivo. Ako vyrobiť hnojivo krok za krokom? Zalievajte ním zeleninu a bude zdravá a prosperujúca

The post Žihľavový hnoj je najlepším hnojivom, ktoré môžete svojim rastlinám poskytnúť. Zabudnite na chemikálie, vezmite si rukavice appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie