Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žijete viac ako sto rokov a poznáte recept na dlhovekosť? Tajomstvo spočíva v dvoch zásadách

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@CBNnewsonline). Modré zóny sú miesta, kde sa veľký počet obyvateľov dožíva viac ako 100 rokov. Vedci z University of Southern California preskúmali stovky štúdií o stravovaní, chorobách a dlhovekosti a podľa nich majú práve obyvatelia týchto miest najlepšie stravovacie návyky. Nielenže zvyšujú šance dožiť sa vysokého veku, ale znižujú […]
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@CBNnewsonline).

Modré zóny sú miesta, kde sa veľký počet obyvateľov dožíva viac ako 100 rokov. Vedci z University of Southern California preskúmali stovky štúdií o stravovaní, chorobách a dlhovekosti a podľa nich majú práve obyvatelia týchto miest najlepšie stravovacie návyky. Nielenže zvyšujú šance dožiť sa vysokého veku, ale znižujú aj riziko vzniku rakoviny.

Vedci z University of Southern California preskúmali stovky štúdií o stravovaní, chorobách a dlhovekosti
Foto: youtube.com/@CBNnewsonline

Americkí vedci preskúmali stovky štúdií publikovaných za posledné desaťročie, aby objavili tajomstvo dlhovekosti. Boli medzi nimi aj tie, ktoré sa týkali stravy znižujúcej energetickú hodnotu, ako napríklad keto, alebo vegetariánskej, vegánskej a stredomorskej stravy. Okrem toho sa zaoberali účinkami prerušovaného hladovania na zdravie a skúmali, ako živiny ovplyvňujú proces starnutia a niektoré ukazovatele, ako je hladina cholesterolu a inzulínu. Na základe podrobnej analýzy identifikovali dve najdôležitejšie výživové zásady, ktoré podporujú dobrú kondíciu a dlhovekosť.

„Diéta dlhovekosti“. Aké je jej tajomstvo?

Ako zdôraznil profesor Valter Longo, ktorý viedol štúdiu, „diéta dlhovekosti nie je obmedzenie zamerané len na zníženie hmotnosti, ale na životný štýl, ktorý spomaľuje starnutie“. Prvý záver, ku ktorému odborníci dospeli, sa týka konzumácie červeného mäsa. Podľa nich by sa malo zo stravy úplne vylúčiť. Konzumácia jahňacieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa spôsobuje v tele zápalové procesy. Podporuje tiež vznik cukrovky a srdcových ochorení. Každodenná konzumácia jedál, ktoré ich obsahujú, je zárukou kratšieho života. Oveľa lepšou voľbou je zaradiť do stravy rastlinné zdroje bielkovín, ako aj ryby a hydinu.

Bielkoviny a sacharidy v strave

Profesor Longo zdôrazňuje, že v strave vôbec nepotrebujeme veľké množstvo bielkovín. Poukazuje na to, že mierny alebo vysoký príjem sacharidov je prospešnejší. Podľa neho receptom na úspech je: „Veľa strukovín, celozrnných výrobkov a zeleniny; trochu rýb; žiadne červené alebo spracované mäso a veľmi málo bieleho mäsa; málo cukru a rafinovaných obilnín; veľa orechov, olivového oleja a trochu tmavej čokolády.“

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dlhovekosť Japoncov je spôsobená tromi vecami. Čo jesť, aby ste sa dožili 100?

Objavil 93-ročný muž recept na dlhovekosť? Má kondičku ako 40-ročný. „Začal som od nuly“

The post Žijete viac ako sto rokov a poznáte recept na dlhovekosť? Tajomstvo spočíva v dvoch zásadách appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie