Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žilinka sa obrátil na Ústavný súd pre ustanovenie zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa obrátil na Ústavný súd s návrhom na začatie konania o súlade prechodného ustanovenia zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí s Ústavou a Dodatkovým protokolom k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informoval o tom na sociálnej sieti. Žilinka uvoľní k 10. júnu z funkcií dvoch vedúcich prokurátorov Generálny prokurátor […]
Menej ako 1 min. min.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa obrátil na Ústavný súd s návrhom na začatie konania o súlade prechodného ustanovenia zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí s Ústavou a Dodatkovým protokolom k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Žilinka uvoľní k 10. júnu z funkcií dvoch vedúcich prokurátorov

Generálny prokurátor je toho názoru, že napadnuté prechodné ustanovenie zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí porušuje zákaz spätného pôsobenia (retroaktivity) právnych noriem. “V dôsledku čoho dochádza k neprípustnému a neodôvodnenému zásahu do právneho postavenia subjektov – krajanských spolkov a organizácií v zahraničí, ktoré uzavreli s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí zmluvu o poskytovaní dotácií z rozpočtu tohto úradu pred 1. decembrom 2022,” podotkol.

Podanie na ÚS sa týka prechodného ustanovenia, ktoré je súčasťou novely zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Novela nadobudla účinnosť 1. decembra 2022. Išlo o poslanecký návrh, napadnuté ustanovenie bolo do legislatívy zakomponované v druhom čítaní.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie